11 лекари от 3 болници в Стара Загора с общи

...
11 лекари от 3 болници в Стара Загора с общи
Коментари Харесай

11 лекари от 3 болници в Стара Загора спасиха дете

11 лекари от 3 лечебни заведения в Стара Загора с общи старания съумяха да спасят живота и ръката на 5-годишно дете, оповестява Нова телевизия.

Малкият Георги от Казанлък към този момент е добре, откакто стъкло прерязва артерия, сухожилия и нерви на дясната му ръка.

Преди седмица положението на 5-годишния Георги е сериозно, само че през днешния ден усмивката още веднъж грее на лицето му.

Инцидентът се случил у дома, до момента в който Георги играел със сестра си на гоненица.

„ Ударих се в едно стъкло и се порязах”, споделя Георги.

Детето получава извънредно сериозна контузия на ръката и е превозено в Стара Загора.

„ Може да се опише като тежка контузия, прорезна, като парциална ампутация за жалост през китката, дланта и предмишница, с неправилна форма, с доста фрагментации на реновата повърхност и за жалост много тежко повредени съществени структури на китката и ръката”, изясни доктор Павел Атанасов.

„ На процедура до коста бяха достигнали, като навлизане обособените сечения, които, за жалост, се бяха обединили в една обща рана”, изясни доктор Антон Елкин.

„ Първото, което ни направи усещане, че бяха доста обезпокоени околните. Уплашени. Раната кървеше, макар че я бяха превързали в Казанлък”, споделя доктор Иван Неделчев.

„ Успяхме по някакъв метод да успокоим родителите”, добавя доктор Исам Ал Атар.

Детето е било с действителна заплаха за живота. Срязани са сухожилия и нерви на ръката, а поради срязана артерия е изгубило и доста кръв.

„ Реално видяно, детето беше в един хеморагичен потрес. Той е потрес, който се дължи на солидна кръвозагуба. Тъй като това е малко дете. Обемът въобще на циркулиращата кръв в едно крепко дете не е огромен, а при артериална контузия имаме солидна кръвозагуба. Сама по себе си една такава кръвозагуба, може доста бързо да коства живота на едно дете. Изобщо на всеки един човек”, изясни доктор Антон Елкин.

„ При тази огромна контузия, заплахата беше на разположение. За негово благополучие направихме всичко належащо, цялостен мултидисциплинарен екип, за което, дребният Георги през днешния ден е у дома с ръчичка жив и здрав”, изяснява доктор Павел Атанасов.

Събират се лекари от две лечебни заведения. Координацията става извънредно бързо и стартират 5 часова интервенция.

„ Всяка една такава интервенция е огромно предизвикателство. Анатомичните, физиологичните особености при децата, защото техният организъм е не изцяло узрял има си специфичност на всяка една намеса като нужда за осъществяване. И колкото и да сме експерти постоянно си има малко нотка на терзание при всеки един от нас”, изяснява доктор Елкин.

„ Съдовите структури са доста дребни. Говорим за 2-3 милиметра съдове, които се работят под микроскопски надзор, доста точно, постепенно и всяка неточност би коствала огромна контузия и загуба вероятно на крайника”, изяснява доктор Павел Атанасов.

На петия ден след случая, детето е изписано от отделението по „ Съдова хирургия “ с възобновен 95% двигателен размер на ръката. А малчуганът разяснява, че към този момент е другар с лекарите.

„ Много, доста благодаря на лекарите, които ми избавиха ръката”, декларира Георги.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР