11 града участват в мащабната програма, с която България за

...
11 града участват в мащабната програма, с която България за
Коментари Харесай

Единайсет града в България се включват в Европейската нощ на учените

11 града вземат участие в огромната стратегия, с която България за 11-ти път ще се включи в Европейската нощ на учените през днешния ден. От 18 до 22 часа университети и научни институти отварят порти и провеждат събития за необятната аудитория.

Българските градове, които ще вземат участие през 2017 година, са Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора, оповестиха уредниците от Британския съвет в България. Събитието се организира в по едно и също време в цяла Европа в последния петък на септември.

В София събитията ще се проведат редом на 14 места, а централната място тази година ще е античния комплекс " Сердика " под стъкления купол на Ларгото сред Министерския съвет и президентството, където от 18 часа ще е формалното разкриване.

Подлезът под Ларгото ще се трансформира в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и опити. Програмистите от SoftUni Kids ще покажат няколко действителни приложения на науката в ежедневния живот – по какъв начин да си създадем охранителна система, система за поливане на цветята и други Химиците от Корпуса за бързо гърмене на химическия факултет на Софийския университет ще се погрижат да има доста и зрелищни демонстрации. Центърът за занимателна математика ще демонстрира на посетителите разнообразни способи за предаване на информация посредством знаци, знаци, сигнали и други кодове. Детски Научен Клас (ДНК) кани дребни и огромни на впечатляващо интерактивно научно шоу и занимателен лабораторен щанд. Образователният екип на " Музейко " ще предложи на дребните учени и откриватели да " изцапат ръцете си " с някои от най-интересните опити на единствения у нас детски теоретичен център.

Любопитните ще могат да се срещнат с изследователската работа на два от институтите на Българска академия на науките – Института по математика и информатика и Секция " Аерокосмическа информация " към Института за галактически проучвания и технологии.

Инженер-технологът Ивайла Сопотенска, експерт по виното, високоалкохолните питиета и хлебните произведения, ще се погрижи да има " Хляб и зрелища ". Бъдещите учени, възпитаници от 73 СУ и Студия Млад художник ще покажат какъв брой общо има сред изкуството и просвета.

След откриването награди ще получат участниците в 4 детски състезанието, които потвърждават, че науката е налична за всеки и на всяка възраст, а че професорите могат да бъдат и изкусни създатели ще проличи от премиерата на сборника " FRESH лирика ". В Европейския ъгъл ще можете да намерите информация за разнообразни планове, финансирани от Европейската комисия, включително и стипендиите " Мария Склодовска-Кюри ".

Националният политехнически музей провежда химични демонстрации, а също и научно кафене за мозъка. Националният природонаучен музей при Българска академия на науките също предлага серия от научни кафенета: за животните-актьори в киното, 3D технологиите за добавена действителност, нощните пеперуди и техните другари и други

В " София Тех Парк " ще има нощ на отворените порти в лабораториите с демонстрации на роботи и дронове, системи за 3D визуализации и виртуална действителност, съвременно лабораторно съоръжение, опити, научни опити и новаторски артикули и услуги.

Програмата в постройката на Move BG ще стартира с представянето на сборника " 100 лица зад българската просвета ". Отворени порти ще има и вАстрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина, където след 20 часа ще могат да се вършат действителни астрономически наблюдения (при хубаво време). За забележимото и невидимото във вселената ще приказва публиката в Клуб " Грамофон ", в Спортен комплекс Академик ще става дума за здравословен живот, а в Читалище.то ще се разкрият някои конспирации в науката.

И това е единствено дребна част от програмата в София, която включва също събития в " Музейко ", Минно-геоложки университет, Медицински университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет и Агробиоинститут.

Ще има и лъчение онлайн от Лондон, където в Природонаучния музей българинът Веселин Русинов ще се опише в 3 минути за роботите и океана в Hall of FameLab.

Пълната стратегия за София и другите градове можете да намерите на уеб страницата на Британски съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР