11-годишно момиче успя да хакне за 10 минути сайтове като

...
11-годишно момиче успя да хакне за 10 минути сайтове като
Коментари Харесай

11-годишно момиче хакна за 10 минути изборни сайтове в САЩ

11-годишно момиче съумя да хакне за 10 минути уеб сайтове като тези, с които се афишират резултатите от избори в Съединени американски щати, и да промени вота.

Одри Джоунс е една от участничките в съревнование за хакери, проведено от R00tz Asylum - организация, подкрепяща " хакерството с позитивни цели ".

Целта на надпреварата е да насочи предизвестие, че изборната система, която се употребява в Съединени американски щати, в доста случаи е толкоз несигурна, че дете може да се научи по какъв начин да я разбие единствено след няколко минути инструкции.

За задачата на надпреварата са основани уеб сайтове, имитиращи същинските уеб сайтове за 13-те щата, в които се чака борбата за вота да е най-сериозна.

В рамките на един ден 39 деца на възраст сред 8 и 17 години се пробват да разбият отбраната на уеб страниците. 35 от тях са съумели.

11-годишната Одри е първата, която съумява да пробие отбраната на уеб страниците, което ѝ лишава 10 минути.

" Заради бъговете в кода можем да вършим каквото си желаеме. Можем да сменим името на някого с нашето, можем да създадем да наподобява по този начин все едно ние сме спечелилите на изборите ", споделя Одри пред Би Би Си.

" Тези уеб сайтове са доста значими, тъй като те дават на обществото крайните резултати от изборите. Освен това те споделят на хората къде би трябвало да гласоподават. Можете да си визиите какъв безпорядък би настъпил, в случай че едно от тези неща бъде променено ", разяснява Нико Сел, основател на R00tz Asylum.

Състезанието е част от хакерската конференция Def Con, която се организира в Лас Вегас. Тази година за първи път тематика на конференцията е обвързвана с избори.

Хитринките за хакване на изборните уеб сайтове, показани на конференцията, не могат да трансформират броя на гласувалите, само че могат да трансформират информацията, оповестена на формалните уеб сайтове. Би се стигнало до голям скандал, в случай че да вземем за пример за победител бъде разгласен неправилния претендент.

Притеснения за това до каква степен сигурни са изборните уеб сайтове се появи изключително след президентските избори през 2016 година, само че такива съществуваха и преди този момент. Всеки щат самичък се грижи за обезпечаването на отбраната на изборния си уебсайт, само че поради дребния бюджет, с който разполагат за това, в редица щати се залага на програмен продукт и на изборни машини, които не са доста предпазени.

В Конгреса на Съединени американски щати към този момент има разгорещени диспути по въпроса за разпределяне на спомагателни средства за увеличение на отбраната от хакери по време на изборите. Това се случва на фона на продължаващото следствие за съветска интервенция на президентските избори. /offnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР