11-годишно момче е в шок, след нападение от бездомни кучета

11-годишно момче е в шок, след нападение от бездомни кучета ...

Дете отказва да излиза навън само след нападение от три бездомни кучета.

11-годишно момче е в шок, след нападение от бездомни кучета в Асеновград. Ситуацията се разиграла преди два дни в квартал "Баделема", точно когато започна пролетната ваканция и десетки деца излизат навън, за да се забавляват в слънчевото време. Пред блока в махалата стояла и Катя Янчева с внука си Светозар, който е ученик в ОУ "Петко Каравелов" в града.
Детето помолило баба си да отиде до близкия магазин, който се намира само на метри от детската площадка. Тя го попитала дали не иска да отиде с него, но то било убедено, че ще се справи и само. Момчето тръгнало и след няколко минути се чули страшни писъци. Катя веднага скочила от стола и какво да види - внукът ѝ лежи на земята, а върху него едно голямо по размери куче и отстрани още две по-малки.
"Не помня как съм станала и съм отишла до детето. При него имаше други деца и една жена, която държеше кол. Те са прогонили животните. Не знам какво трябва да се случи, за да се обърне внимание, че популацията на бездомните кучета в този град и в частност в квартала рязко нараства. Това е пети случай в рамките на една година на нападение от четириноги срещу хора в този район", обяснява притеснено Катя Янчева. Жената е звъннала на 112, откъдето са се отнесли любезно, но тъй като пострадалото дете не е ухапано и няма нужда от спешна помощ, са й обяснили, че освен да подадат сигнала до община Асеновград, друго не могат да направят.
Катя е позвънила и до общинската управа, като потърсила кмета Емил Караиванов, но от там ѝ отговорили, че той в момента е в отпуск. Посъветвали я да изкара медицинско свидетелство за състоянието на детето. Но Светозар няма видими физически наранявания и така съветът на общинарите става напълно излишен. Отговорът говори, че вместо да се предприемат мерки срещу популацията на безстопанствени кучета в Асеновград, следва да разчитаме на доказателства за нападения над хора.
Катя Янчева уверява, че момчето не е провокирало кучетата по никакъв начин нито досега се е страхувало от тях. След този случай, обаче, ситуацията се е променила. Сега Светозар не желае да излезе и да си играе сам навън пред блока, в който живее. Самата Катя Янчева също е била нападана от бездомните животни в "Баделема", тръгвайки за работа в 05:00 ч. сутринта. "Само една сутрин да дойде кметът или някой от ангажираните с проблема от общината и да измине пътя от моя дом до работното ми място пеша така, както всеки ден го извървявам аз. Нищо друго не искам. Нека да видим тогава как ще реагират", приканва жената.
Освен всичко, безстопанствените кучета лаят денонощно. Нито през деня малките бебета могат да бъдат приспани, нито през нощта се спи, коментираха други жители на квартала.

Източник: actualno.com