11 години и половина след акцията на ГДБОПАпелативната спец­прокуратура не

...
11 години и половина след акцията на ГДБОПАпелативната спец­прокуратура не
Коментари Харесай

Алексей Петров - напълно невинен за „Октопода“

11 години и половина след акцията на ГДБОП
Апелативната спец­прокуратура не е протестирала оправдаването му на първите две инстанции

До Върховен касационен съд стигат единствено 2 условни присъди

Бившият консултант от ДАНС Алексей Петров е изцяло почтен по делото “Октопод”. Това стана ясно през днешния ден, откакто в края на предходната седмица е изминал срокът, в който Апелативната профилирана прокуратура е можела да внесе митинг във Върховния касационен съд против оправдателната присъда, постановена от долните две инстанции.

Процесът против Алексей Петров получи името на полицейската акция “Октопод”, при която на 10 февруари 2010 година тежко въоръжени сътрудници на ГДБОП нахлуха в жилищата на 13 души и ги арестуваха. Естествено, че “командосите” бяха сбъркали един от адресите и нахлуха при чиновник от френското посолство. Също толкоз естествено те карали Петров два-три пъти да ляга, с цел да го закопчават с белезници, до момента в който се получат читави фрагменти, които да пусне Пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Вътрешен министър по това време беше Цветан Цветанов от кабинета “Борисов 1”, а началник на ГДБОП Станимир Флоров.



Преди 11 години и половина командоси от ГДБОП караха Алексей Петров да ляга на пода 2-3 пъти, до момента в който снимат по какъв начин го закопчават с белезници. Снимка: Министерство на вътрешните работи

Делото бе водено против проведена незаконна група за изнудвания и побои, като част от “жертвите” си бяха припомнили, че са измъчвани или заплашвани някъде към края на 90-те години. Повечето от 13-те арестувани през 2010 година въобще не стигнаха до съд. Освен Петров, оправдани бяха Антон Петров и Кирил Топалов. Други двама подсъдими - Марчело Джотолов и Янко Попов, обаче бяха приети за отговорни, че са изнудвали някогашен служител на реда. Те получиха условни присъди и по 4000 лева санкция. Двамата са обжалвали пред висшия касационен съд, който ще преразгледа тези две присъди.

През 2016 година част от арестуваните по “Октопод” осъдиха България в Страсбург. Те и техни близки получиха близо 150 000 евро от разнообразни компенсации поради нахлуването на командосите в жилищата им, разпространяването на записите от арестите им и други нарушавания на човешките им права.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР