11 двустранни търговски камари предлагат икономически мерки на правителството за

...
11 двустранни търговски камари предлагат икономически мерки на правителството за
Коментари Харесай

Замразяване на данъците до септември, предлагат чуждестранни фирми у нас

11 двустранни търговски камари оферират стопански ограничения на държавното управление за справяне с COVID-19 в България. В предложенията им са включени основаване на стопански съвет към държавното управление в интервала на рецесията, като фокусът на предлагането са опазването на заетостта и облекчаването на данъчния и застрахователен режим.

Предложените спомагателни ограничения (резюме):

1. Създаване на Консултативен съвет към Правителството и с присъединяване на двустранните търговски и индустриални камари.
2. Механизми, касаещи всички компании, за компенсиране и заледяване на дължими данъчни отговорности и осигурителни вноски до края на септември. Възможност за безлихвено разсрочено заплащане на отговорности до 6 месеца.
3. Замразяване на главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинг (с изключение на транспортни средства, несвързани с главната дейност), до края на септември, без начисляване на спомагателни лихви.
4. Бързи и улеснени процедури за дълготрайни заеми със период до 30 години, които да подсигуряват ликвидността на МСП, и които да понижат междуфирмената задлъжнялост.
5. Облекчаване на процедурите за достъп до Фонд безработица при краткотрайно спиране на работа за компаниите от всички браншове, в това число и самоосигуряващи се лица, като се покриват 60% от осигурителния приход за интервал най-много от 6 месеца, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния приход. Изплатената сума не може да е по-малка от минималната работна заплата за страната. Да се плануват задоволително средства за всички наранени компании.
6. Електронен продан на документи с държавни институции.
7. За периода на изключителното състояние да се удължи автоматизирано срокът на годност на ГТП на всички транспортни средства (за съществена дейност), както и на валидносттта на интернационалните шофьорски книжки, чиито периоди изтичат по време на изключителното състояние.
8. Средства от европейските фондове ориентирани за развиване на бизнеса да не се пренасочват за други цели, както и да не се прекъсват процеси и финансиране към към този момент утвърдени или стартирали планове. Осигуряване и на целево финансиране за най-засегнатите браншове, както и за такива, които трансформират производства и услуги, с цел да се оправим с епидемията.
9. Финансова помощ за обезпечаване на разчистване, дезинфекциране и сигурност на работното място като се поемат 50% от разноските, направени от началото на март месец.
10. Предвиждане на спомагателни финансови средства и ограничения за подсилване на здравната система. Начисленото Данък добавена стойност на закупена и дарена инсталация и/или здравно съоръжение в поддръжка за битката с ковид у нас да се насочва към Министерство на здравеопазването.
11. Задължаване на държавни и общински предприятия, притежатели на офис и бизнес здания и пространства, да дават гратисен интервал и рекомендация към частните субекти да предоговорят изискванията на договорите за наем при поискване от наемателя.
12. В бранш туризъм да се удължи до 30-ти юни 2020 година замразяването на внасянето на осигурителни вноски и налози за туристически организации, тур оператори и всички компании, които одобряват или обслужват туристи.

Писмото е подписано от Advantage Austria, Американската комерсиална камара в България, Белгия-България-Люксембург бизнес-клуб, Британо-българската бизнес асоциация, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Българо-черногорската търговско-промишлена палата, Италианската комерсиална камара в България, Конфиндустрия България - съдружие на италианското предприемачество в България, Унгарско-българската стопанска камара, Френско-българската комерсиална и индустриална камара и Шведската комерсиална камара в България. Инициативата продължава да е отворена и за другите двустранни камари.

Съвместното писмо е адресирано до Бойко Борисов, министър-председател, Томислав Дончев, заместител министър-председател, Мариана Николова, заместител министър-председател, Владислав Горанов, министър на финансите, Деница Сачева, министър на труда и обществената политика, Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето, Емил Караниколов, министър на стопанската система. Копие от писмото е адресирано и до Цвета Караянчева, ръководител на 44-то Народно заседание. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР