11 души, заемащи висши публични длъжности, и 27 магистрати са

...
11 души, заемащи висши публични длъжности, и 27 магистрати са
Коментари Харесай

В. Сега: Прокуратурата чисти Гешев, Биволъ с нов стряскащ материал за него

11 души, заемащи висши обществени длъжности, и 27 магистрати са укрили, че имат персонално или посредством свързани или подставени лица банкови сметки зад граница , недвижими парцели или друго имущество на забележителна стойност, както и присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании, написа в.Сега.
Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата, единствено час откакто бяха оповестени документи в уеб страницата Actualno.com, в които се твърди, че единственият претендент за основен прокурор Иван Гешев може да е изпрал над 4 млн. швейцарски франка през банки в Швейцария и Монако.
От държавното обвиняване са безапелационни, че публикуваната в интернет пространството преписка сред зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и шефа на Специализирана административна дирекция " Финансово разузнаване " в ДАНС Евгени Евгениев е подправена.
ДНИ ПРЕДИ МЕСТНИЯ ВОТ Висш съдебен съвет ИЗБИРА ГЛАВЕН ПРОКУРОР!
" Заместникът на основния прокурор по следствието и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов декларира, че в никакъв случай и по никакъв мотив не е изпращал, респ. получавал, оповестените писма, както и че такава инспекция нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и мнението на управлението на ДАНС. " Документите " са явно неистинен и задачата на публикуването им несъмнено е обвързвана с плануваното за на следващия ден, 24.10.2019 година, чуване на претендента за основен прокурор ", написа в известието на държавното обвиняване.
Случаят даде мотив на прокуратурата да се похвали с " триумфи " в следствие, което беше разпоредено от Сотир Цацаров през месец май, разяснява в. " Сега ". Главният прокурор разпореди на ДАНС през май, броени дни преди изборите за членове на Европейския парламент, да му бъде предоставена цялата налична в организацията информация за банкови сметки, присъединяване в офшорни компании, притежавани недвижими парцели в чужбина и други вложения от лица, заемащи висши обществени длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред. Сега излиза наяве, че изисканите данни са получени в прокуратурата още на 19 юли. Те касаят 11 души, които все още заемат висши обществени длъжности. Съгласно закона за антикорупционната комисия (КПКОНПИ) въпросните условия за активи и сметки в чужбина следва да бъдат декларирани, което обаче не е било сторено. Месец по-късно, през август, от ДАНС е постъпила информация в прокуратурата и за общо 27 магистрати, които не са укрили пред Инспектората към Висшия правосъден съвет банкови сметки и недвижими парцели в чужбина. " Иван Гешев не е измежду тях ", прецизират от държавното обвиняване.
Накрая се оповестява, че Върховната касационна прокуратура е упълномощила на Национална агенция за приходите осъществяване на данъчни инспекции на всичките 38 лица, за които е постъпила информация от ДАНС. Така на процедура, след половин година следствие, прокуратурата изкуствено удължава инспекцията си за офшорни сметки и парцели в чужбина на хора във властта, разяснява в. " Сега ". Вече 7 месеца Национална агенция за приходите търси укрити налози при забърканите в абсурда " Апартаментгейт ", прибавя медията.
Междувременно уеб сайтът за проверяваща публицистика " Биволъ " разгласява извънредно просторен материал с изказвания, че Гешев е оказал помощ на подсъдими по аферата " Наглите " да получат по-леки присъди . Публикувани са аудиозаписи и документи. Целият материал вижте ТУК!
Две години от кариерата на Иван Гешев, чиято номинация през днешния ден ще бъде гласувана във Висш съдебен съвет, минават в работа само по делото за банкрута на КТБ. Това излиза наяве от статистически данни за работата на Гешев, предоставени от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет след искане на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Поради огромния размер от работа Гешев е изключен от инцидентното систематизиране на новообразувани преписки и каузи от 2014 до май 2016 година. Изготвеното обвиняване е 85 тома и съдържа 10 821 листа. Подсъдими са 18 души за присвоено имущество на обща стойност 2 765 847 972 лева При внасянето на обвинителния акт в съда през 2017 година Гешев съобщи пред публицисти: " Задачата пред проверяващия екип беше със трудност, близка до това с дизелов мотор да кацнеш на Луната ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР