11 души, които са се хранили с трихинелозно месо в

...
11 души, които са се хранили с трихинелозно месо в
Коментари Харесай

11 души са заразени с трихинелоза в Крумовград

11 души, които са се хранили с трихинелозно месо в Крумовградско, са били инфектирани с трихинелоза. 81 души бяха изследвани в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни заболявания. 8 от серумите  са позитивни за трихинелоза, при 2 случая резултатите са гранични, изясни пред БНР доцент Искра Райнова, народен съветник по паразитология. Приема се, че и хората с гранични резултати са били инфектирани.  Един позитивен за трихинелоза резултат има и при проучване в пловдивската болница УМБАЛ " Св. Георги ", оповестиха от Регионалната здравна ревизия в Кърджали. В Националния център по заразни и паразитни заболявания е изследвано и месо от дивите свине. Месото от Черничево е излязло позитивно за трихинелоза, от Тинтява - негативно.

Около 100 души от община Крумовград се храниха по коледните и новогодишните празници с месо от отстреляни диви свине, преди да излязат резултатите за месото от лицензираната лаборатория в Хасково. 

Д-р Марин Мухтаров, който заяви за първите случаи на инфектирани в Регионалната здравна ревизия, разяснява: 

``Хубаво е, че хората не са развили клинична картина. Да, това са доказани случаи на трихинелоза, само че досега нямат  прояви на болестта. Може да допускаме, че няма и да имат, тъй като е минал повече от месец от потреблението на месо. Имаха огромен шанс, тъй като единствено няколко дни след потреблението на месо имаха информация от лицензирана лаборатория, че месото е трихинелозно. Благодарение на бързите дейности на общопрактикуващите лекари и на Регионалната здравна ревизия доста бързо бяха издирени хората и една огромна част от тях са приели профилактично противопаразитното хапче. Общопрактикуващите лекари ще имат грижата да изпишат противопаразитно хапче на хората, които имат антитела, в случай че не са приели хапче до момента.``

Златен късмет имаха хората, по-голямата част са пили профилактично лекарство и това евентуално е повода да няма клинична картина. Поуката е да не се употребява дивечово месо без проучване в лицензирана лаборатория, тъй като методите на проучване са доста положителни. Но даже резултати от лицензирана лаборатория не дават гаранция на 100 %, че прасето не е инфектирано с трихинелоза, тъй като е допустимо прасето да е инфектирано с малцина ларви и те да не попаднат в тази проба. Затова не би трябвало да се употребява недобре обработено термично дивечово месо - алангле, каквито са луканките. Не би трябвало да се употребява дивечово месо и за кайми, тъй като постоянно остава полусурово. Трябва месото да се вари или задушава най-малко два часа и частите да не са по-големи от 5 сантиметра, с цел да е несъмнено, че даже да има ларва, тя ще бъде унищожена. Не бива да се употребява дивечово месо, стерилизирано в буркани. Няма гаранция, че в буркана е достигната температура, тъй че ларвата да бъде унищожена. 

И третото значимо нещо, което би трябвало да споменем - не давайте дивечово месо на деца, бременни и кърмачки. При децата трихинелозата протича доста по-тежко, в сравнение с при възрастните. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР