11 август 1877 г. е един от най-драматичните и кървави

...
11 август 1877 г. е един от най-драматичните и кървави
Коментари Харесай

11 август – един от най-драматичните дни в българската история

11 август 1877 година е един от най-драматичните и кървави дни в българската история. Тогава се е състояла решителната борба за Шипка, която предопределя изхода от войната и бъдещето на България.

 
След боевете за Стара Загора, Сюлейман паша насочва войската си - 27 000 постоянна армия - без башибозука, и 34 оръдия, към Шипченския проход.
Придвижването на турските войски остава незнайно за съветското командване, което чака врага на друго място. Този остроумен ход накланя везните в интерес на поробителя.
 
Още на разсъмване турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10:00 ч. османците получават подкрепление. Към обяд всички турски офанзиви са отбити, само че ситуацията остава тежко. Патроните и снарядите са на изчерпване.
 
Към 17:00 ч. настава сериозният миг. В багра се включват всички, даже и тежко ранените. Страх обгръща турците, когато против тях полетяват трупове.
 
В точния миг редиците на военачалник Радецки идват в помощ на бранителите, които със сетни сили задържат върха. Вследствие на всичко това, Шипка е избавена, а армията на Сюлейман паша не съумява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подкрепи Осман паша.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР