11 778 хора с трайно намалена работоспособност са започнали работа

...
11 778 хора с трайно намалена работоспособност са започнали работа
Коментари Харесай

Министър Петков: 11 778 хора с намалена работоспособност са започнали работа от началото на 2019 г.

11 778 хора с трайно понижена продуктивност са почнали работа от началото на годината до края на септември, което е два пъти повече в съпоставяне със същия интервал за 2018 година

Това заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков пред публицисти по време на днешното си посещаване в Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив дружно с изпълнителния шеф на Агенция за обществено подкрепяне Румяна Петкова, регионалния шеф на града Здравко Димитров и ръководителя на Съюза на слепите Васил Долапчиев, оповестиха от пресцентъра на МТСП.

По време на брифинга министър Петков показа главните резултати от приложението на новото законодателство за хората с увреждания, с което бяха въведени квоти за наемане на служащи с понижена продуктивност за да се насърчи тяхната претовареност. Към момента Главната ревизия по труда е проверила над 880 предприятия за осъществяването на тези разпореждания. На работодателите, които не могат или не желаят по някаква причина да изпълнят това обвързване, е дадена опция да изплатят компенсационна такса. Към момента в осъществяване на тези отговорности 110 предприятия са внесли 92 244 лева за 549 работни места.

Министър Петков показа и осъществяването на Националната стратегия за претовареност на хората с увреждания и Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност. В развой на реализация са 22 плана на работодатели на обща стойност 400 000 лева, по които ще бъдат приспособени, приспособени или преустроени 56 работни места за хора с увреждания. Ще бъдат финансирани и 39 плана за налична жилищна среда на обща стойност 1,827 млн. лева, сподели министър Петков.

Той добави, че все още към 19 000 хора с увреждания са утвърдени да получат помощник по Закона за персонална помощ. През септември са подписани 5 483 трудови контракта сред общините и асистентите, които ще дават персонална помощ. Агенцията за обществено подкрепяне ще преведе общо 3 млн. лева на 217 общини за погашение на възнагражденията на персоналните асистенти.

Министър Петков акцентира, че политиката за хора с увреждания остава приоритет в бюджета на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и през 2020 година Около 650 000 хора с увреждания получават месечна финансова поддръжка. Изплащането й ще продължи и през идната година, само че в по-висок размер поради повишението на линията на беднотия с 15 лева до 363 лева, сподели той.

По-късно денем той се срещна с ръководителите и чиновници на дирекция „ Социално подкрепяне “ Пловдив и дирекция „ Социално подкрепяне “ – Родопи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР