11,43 млрд. евро е европейското и национално финансиране за следващия

...
11,43 млрд. евро е европейското и национално финансиране за следващия
Коментари Харесай

Десетки милиарди от ЕС и държавата до 2027 година - къде сме най-зле в икономиката

11,43 милиарда евро е европейското и национално финансиране за идващия програмен интервал 2021-2027 година. Това излиза наяве от оповестения за публично разискване план на съглашение за партньорство на България за този интервал, написа в. " ".
Припомняме, че след рекордно дългия Европейски съвет от юли тази година, общо за България беше реализирано единодушие да вземе 29 милиарда евро. В това число обаче идва и финансирането за коронакризата, само че за многогодишната финансова рамка беше записано, че вземаме 16,7 милиарда евро. А общо по отношение на предходния програмен интервал сумата е двойно повече,.
Защо има 5 милиарда евро по-малко? В плана не са записани европарите по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Финансирането с спомагателен запас от 200 млн. евро за едва развитите райони, което беше гордостта на премиера, ще бъде разпределено по стратегии по-късно, прецизират от екипа на вицепремиера Томислав Дончев. Най-вероятно е то да се насочи към Северозападния и Северния централен регион, другият вид е към всички региони без София.
 Кръчмарските сметки за коронавирусните европари за България Кръчмарските сметки за коронавирусните европари за България
След като през вчерашния ден сутринта (21 юли), министър председателят Бойко Борисов изясни от Брюксел какво се пада на България по идната седемгодишна финан...
За какво ще отидат близо 11,5 милиарда евро за 7 години. Съгласно плана, по следните посоки:
- новаторски и образован стопански преход посредством нововъведения и приложна наука;
- чист и обективен енергиен преход, зелени и сини вложения, кръгова икономика;
- възстановяване на подвижността и районната свързаност;
- развиване на човешките запаси и образование;
 Десните в европарламента не утвърждават бюджета на Европейски Съюз Десните в европарламента не утвърждават бюджета на Европейски Съюз
Евродепутатите се събраха на изключителна пленарна сесия, на която разискаха контрактуваните от Европейския съвет бюджет на Европейски Съюз за идващите...
- стабилно и интегрирано развиване на районите в страната.
Основният приоритет за идващите години е обезпечаване на напредък на стопанската система на база на нововъведенията. Страната ни продължава да е в групата на " скромните " иноватори, иновационното ни показване е 49% от средноевропейското. Секторът не е задоволително финансиран - на 27-мо място сме в Европейски Съюз по дял на обществените разноски за научноизследователска и развойна активност - 0,75% от Брутният вътрешен продукт . Отчита се работа на парче при внедряване на нововъведения от бизнеса, просвета за самата просвета, слаба връзка с бизнеса, доминиращ експорт на ниско и приблизително ниско софтуерни артикули. Това е и претекстът при договарянията с Европейска комисия да се сътвори нова стратегия за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна с бюджет от 1,041 милиарда евро.
За стратегия за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията са планувани 1,555 милиарда евро. За настоящия програмен интервал в нея са записани 2,58 милиарда лева Би трябвало с двете стратегии до 2027 година стопанската система ни да има двойно повече пари за научна и развойна активност.
По политиката за чист и обективен енергиен преход, която ще се финансира от не една стратегия, се планува увеличение на каузи на предприятията с въведени нисковъглеродни, енерго- и ресурсноефективни технологии. Към 2035 година се чака до 60% увеличение на рециклираните битови боклуци и минимум 70% от тежестта на всички боклуци от опаковки и до 78% повишаване на вторичното филтриране на отпадъчните води. Друга цел е 50% понижаване на каузи на популацията, което живее при равнища на замърсяване с фини прахови частици над допускимите правила по отношение на 2017 година, както и понижаване с 35% на каузи на хората, които живят в риск от бедствия.
Инвестициите в програмата " Транспортна съгласуваност " от Европейския фонд за районно развиване и от Кохезионния фонд общо са 1,9 милиарда евро. От кохезионния са 739 млн. евро, което е понижение по отношение на предходния интервал, само че това се компенсира с вложения от районния фонд. С тези 739 млн. евро ще се финансира модернизацията на жп линията от сръбската граница, с цел да се приключи жп коридорът до турската граница. Ще се построява и жп линията София – Радомир – Гюешево – граница със Северна Македония, което да обезпечи свързването на мрежите на България и Северна Македония.
 Делчев: Заради страха на Борисов от предварителни избори стопират еврофондовете Делчев: Заради страха на Борисов от предварителни избори стопират еврофондовете
" България може да изгуби европейски средства поради сриващото се доверие на Европейски Съюз в премиера Бойко Борисов. Критерият на Европейски Съюз за „ върх...
В идващите години фокусът ще бъде доизграждането на магистралните връзки в Северна България, за прекосяването на трафика от/към Варна (магистрала “Хемус ”) и в посока север – юг, е записано в плана за съглашение. Вложенията са по направленията Дунав мост – Русе – Велико Търново – тунел под Шипка – Южна България и Дунав мост 2 – Видин – София – Южна България.
Парите за транспортна съгласуваност, които са от Европейския фонд за районно развиване, са 1,162 милиарда евро, те са за развиване на метрото, за системи за ръководство на превоза.
В програмата за развиване на районите са планувани 1,83 милиарда евро. Променена е философията, ускорява се ролята на локалната власт. Освен парите от програмата се планува 10% от ресурсите на останалите стратегии да се дават на локалните управляващи, с цел да има интегриран метод. Ще се залага на финансиране на планове, инициирани от локалните общности, както и на интегрирани планове за повече от една територия. Точно териториалното развиване на районно равнище ще се поддържа със средства от всички стратегии.
Над 1,83 милиарда евро са планувани по стратегия “Околна среда ” от два фонда - за районно развиване и Кохезионния фонд. За ВиК бранша са планувани инвестиции в обитаеми места над 10 000 население. За дребните градове - от 2000до 10 000 население, ще се разчита на финансиране от Плана за възобновяване и резистентност, само че към момента не е конкретизирано на какво може да се разчита.
1,9 милиарда евро са планувани в програмата " Човешки запаси " и над 904 млн. евро в “Образование ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР