11 258 българи, работили в чужбина, са се завърнали у

...
11 258 българи, работили в чужбина, са се завърнали у
Коментари Харесай

Над 11 200 върнали се гурбетчии у нас са безработни

11 258 българи, работили в чужбина, са се завърнали у нас, с цел да станат " клиенти " на Бюрата по труда. Това демонстрират данни на Агенцията по заетостта за първите девет месеца на годината.
 

Голяма част от завърналите се са хора, останали без прехранване в чужбина, само че натрупали трудов стаж зад граница, с цел да получат обезщетение за безработица. По данни на Националния застрахователен институт през предходната година над 1200 нашенци са получавали отплата за безработица над междинната заплата, поради насъбран трудов стаж в чужбина.
 
Завърналите се гастарбайтери получават приблизително обезщетение в размер на 1179 лева, което е било с над 160 лева повече от междинното заплащане у нас предходната година, отбелязва " Монитор "
 

Най-висока междинна сума предходната година са получавали гастарбайтерите от най-бедния район у нас - Видин. Там междинното обезщетение за безработица е било 1378 лева, на второ място са завърналите се от чужбина служащи от Стара Загора, които са взимали приблизително по 1334 лева В Сливен, Ловеч и Хасково трудилите се в чужбина са били с най-ниските обезщетения са сред 800 и 900 лева

По закон право на обезщетение имат осигурявалите се за безработица най-малко 9 от последните 15 месеца. Компенсацията е равна на 60% от сумата, на която служащите са се осигурявали. Тъй като оптималният застрахователен предел у нас е 2600 лева компенсацията не може да надвишава 1560 лева

 
Така, даже да се осигурявали на 2000 евро в продължение на цяла година, родните гастарбайтери не могат да получат повече от 1560 лева, в случай че решат да трансферират компенсацията си у нас.От идната година обаче компенсацията за безработица ще се отпуска по нови критерии.

За да получат отплата, поради редуциране, чиновниците би трябвало да са внасяли осигуровки във фонд " Безработица " най-малко 12 месеца от последните 18 месеца. Предвижда се още растеж на минималното на ден обезщетение за безработица от 7,2 лева на 9 лева Въвежда се и оптимален дневен размер на това обезщетение, който ще се дефинира всяка година, а за 2018 година се предлага цената му да не надвишава 74 лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР