109 тона от общо 544 тона пилешко със салмонела са

...
109 тона от общо 544 тона пилешко със салмонела са
Коментари Харесай

Малко над 20% от заразеното със салмонела пилешко месо са иззети, другото явно е изядено

109 тона от общо 544 тона пилешко със салмонела са конфискувани от управляващите - останалите не са, като били безвредни, тъй като са минали обработка или не са изобщо осъществени на българския пазар, стана ясно на конференция на земеделския министър Десислава Танева.
Танева разясни, че по настоящата нормативна база, когато се касае за храна за директна консумация, незабавно щом се получи известието се уведомяват потребителите и като образец уточни неотдавнашния случай със инфектирана румънска скумрия. Когато обаче продукцията не е за директна консумация, като в тази ситуация със салмонеленото охладено пилешко месо от Полша, което се употребява след термична преправка, не се осведомят потребителите .
За въпросното пилешко месо са получени не 16, а 17 сигнала, уточни Танева и акцентира, че защото месото не било за директна консумация, а за преправка – не били известени обществено потребителите, другояче БАБХ, щели да предупредят. Тя заяви, че била направена инспекция по хранителната верига за наличия от този артикул и За тях тя е безапелационна, че не съставляват риск
10 от известията пристигнали след 29 октомври 2019 година, когато се взимат ограничения. От 17-те известия, 15 касаели еднакъв полски производител. Негова продукция била продадена в още най-малко 7 европейски страни. Успокоението е, че продуктът не е за директна консумация.
Преди няколко дни идва последния сигнал – на неговите партиди се вършат инспекции и е известен полския орган за надзор, заяви още Танева. Тя означи, че нито нашите, нито органите на останалите 7 страни могат да забранят вноса на въпросната полска продукция. Това можел да направи единствено полският орган и БАБХ го е уведомила категорично, тъй като от 17 сигнала, 15 са за него. Заради отговорностите съгласно нормативната база, не можем да изнесем информация за имената на производителя, нито тези на операторите, закупилите стоката, сподели още Танева.
Тя е безапелационна, че нито един звук от салмонеленото месо не е стигнал до крайния консуматор. „ То е било закупено от разнообразни оператори, които го дават за преправка за реализация, само че преработката е термична, тъй че риск за здравето не съществува “, увери Танева.
„ България, в лицето на БАБХ организира мониторингова стратегия. По нея тази година са направени 400 проби и също са открити позитивни проби –2 в кланниците и 12 в преработватели, само че партидите не са позволени до пазар и по тази причина не сме пускали известия за тях “, уточни още Танева и разясни, че всяка страна извършва такива стратегии и по този начин се пускат известия.
Вече държавните органи ще уведомяват потребителите за инфектирани с нездравословни микроорганизми сурови артикули , даде обещание Танева. „ Това, което съм решила и съм разпоредила е при последващи известия, без значение, че не касаят артикул за директна консумация, да бъдат осведомени потребителите “, съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР