109-годишнина от обявяването на българската Независимост ще бъде отбелязана във

...
109-годишнина от обявяването на българската Независимост ще бъде отбелязана във
Коментари Харесай

Велико Търново посреща Независимостта с пъстра културна програма

109-годишнина от оповестяването на българската Независимост ще бъде маркирана във Велико Търново с пъстра културна стратегия. Поредица от прояви и събития бяха обявени от шефа на дирекция „ Култура и туризъм " Нелина Църова и шефа на общинската туристическа организация „ Царевград Търнов " Борислав Йорданов. Програмата обгръща както празничния 22 септември, по този начин също предходните и последващите дни. Националните празнувания, чийто исторически център е Старата столица, ще бъдат придружени от хубаво и топло време, сочат предварителните климатични прогнози.

Предпразничната стратегия стартира още на 20 септември с финалния концерт от турнето Coca Cola The Voice Happy Energy Tour. На 21 септември Велико Търново ще бъде хазаин на Единадесетия интернационален фестивал на военните оркестри. В 16,30 ч. по основната великотърновска улица „ Васил Левски " ще премине атрактивно дефиле на участниците, а половин час по-късно е шоу-програмата за откриването.

Събитията в празничния 22 септември стартират още в 7,30 ч. сутринта – по традиция, в средновековния храм „ Свети Четиридесет мъченици " ще бъде отслужена литургия и ще бъдат осветени знамената. С боен обред сред 10,30 ч. и 11,00 ч. в крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, след което кметът Даниел Панов и формалните посетители ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следват шествие до паметника „ Майка България ", а пред постройката на Общината ще има театър на военните оркестри и концерт на любителски обединения.

В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „ По стъпките на българската държавност ". Обиколката включва църквите в квартал „ Асенов ". През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „ Св. Четиридесет мъченици " ще бъде свободен.

В 17,00 ч. пред Общината стартира празничният концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския отбор, а час по-късно те ще поведат Голямото търновско хоро. В 19,00 ч. на площад „ Цар Асен I " пред Царевец ротите на Националния боен университет „ Васил Левски " ще показват боеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в разнообразни цветове по време на тържествената заря – инспекция. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина ".

От 22 до 24 септември Самоводската чаршия още веднъж ще бъде сцена на тридневен есенен празник. Алеята на занаятите ще оживее посредством атрактивни демонстрации, открити уроци, огромно ревю, осъществявания на улични актьори, концерт на артисти и музиканти. За втора поредна година Нощта на Самоводската чаршия ще е съчетана с фестивал на занаятите. Сред гостуващите реализатори ще бъде и виртуозът на кавала Теодосий Спасов.

В 11,00 ч. на 23 септември военните оркестри, участващи в интернационалния фестивал, ще изнесат атрактивен концерт пред крепостта Царевец. Във вечерните часове на съботния ден великотърновци и гостите на града ще могат да следят ефектния тримерен театър „ Царевград Търнов ". Шоуто стартира в 21,00 ч. и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената изложба „ Борис Денев " и в пространството към Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът ще се вижда от цялата остаряла част на Велико Търново.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР