Централна тема на британският печат днес остава скандалът около поведението

...
Централна тема на британският печат днес остава скандалът около поведението
Коментари Харесай

Британските медии единодушно искат оставката на Доминик Къмингс

Централна тема на британският печат днес остава скандалът около поведението на Доминик Къмингс - главния съветник на премиера Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8534
В британското общество се надигна вълна от недоволство и осъждане, след като местни медии разкриха, че в разгара на пандемията от коронавируса, в края на март, той грубо е нарушил строгата карантина, наложена от правителството, като заедно със съпругата и детето си е пропътувал 400 км от Лондон до дома на своите родители в Дърам, Северна Англия. На всичко отгоре той и жена му вече са имали очевидни симптоми на COVID-19 и така са изложили на риск много хора.

Главният съветник на британския премиер не съжалява за пътуването си, няма да подава оставка

В спазващата законите Великобритания нарушаването на забраните и правилата, особено от хора във висшите ешелони на властта, и то когато опасните последици от това са очевидни, се възприема много болезнено. Къмингс бе архитектът на кампанията за излизането на страната от ЕС и изигра главна роля за идването на Джонсън на власт, а сега е неговият най-близък приближен.

Всички основни британски вестници излизат с редакционни статии по случая, осъждайки както безразсъдното поведение на Къмингс, така и пламенните усилия на премиера да го защити.

Заглавието на лондонския " Гардиън " е категорично: " За Къмингс е време да си върви ". " Главният съветник на премиера не само престъпи правилата на карантината, но и не показва съжаление, че е постъпил така. Той не може да продължи да съветва едно правителство, което изисква от обществото да спазва правилата ", - категоричен е вестникът. " Докато всички други в Обединеното кралство страдаха, изпитваха лишения и губеха близки хора, без дори да могат да се простят с тях, Къмингс пропътува 260 мили с колата си, за да отиде при своите родители в Даръм, водейки и болната си жена ", пише още изданието.

" При това Къмингс не само не изпитва и капка съжаление от действията си, но и ги защитава, казвайки, че не е постъпил грешно ", посочва " Гардиън ". Тези действия създават криза в управлението в момент, когато страната е в плен на опасната зараза. От хората се очаква да правят жертви в името на колективното добруване. Това изисква високо равнище на солидарност и взаимно доверие. Повечето хора разбраха, че трябва да си стоят вкъщи по време на карантината и разчитат, че и другите ще постъпят по същия начин. Те не биха правили така, ако хора като Къмингс не бяха получили официална подкрепа на опитите си да заобикалят тези важащи за всички правила, отбелязва " Гардиън ", визирайки опитите на премиера да защити своя съветник.

Британски вестник: Борис Джонсън може да падне до Коледа

" Предстои ни още дълъг и труден път. През следващите седмици от британското общество вероятно ще се иска да изтърпи още лишения в името на общото добруване. Нека се надяваме, че хората няма да последват примера на Къмингс и няма да се опитват да заобикалят правилата, а ще продължат да спазват както буквата, така и духа им. Защото става дума за защита на семействата и на общността ни. Вирусът се разпространява от хора като Къмингс, които мислят, че правилата не се отнасят за тях. Ето защо той няма място в най-вътрешния кръг на правителството, пише в заключение " Гардиън ".

Електронният всекидневник " Индипендънт " отправя стрелите на критиката си срещу самия премиер, като подчертава, че като защитава Къмингс, той демонстрира липса на уважение към обществото. Трудно е да се повярва как Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, който неотдавна спечели убедително мнозинство на парламентарните избори, може да се окаже така откъснат от общественото мнение относно възмутителното и лицемерно поведение на главния си съветник, пише вестникът.



Борис Джонсън

В никакъв случай не можем да се съгласим с крайно неубедителното твърдение на премиера, че Къмингс се е държал " отговорно, в рамките на закона и честно ". За каква честност може да става дума, когато той не иска дори да приеме цялата истина за пътуването на семейството на Къмингс до Дърам в разгара на карантината заради коронавируса, пита риторично " Индипендънт ". След този случай съветите, които правителството ни дава в борбата с пандемията, са сериозно обезценени, заключава редакционната статия на вестника.

Дори консервативният " Дейли телеграф ", който винаги твърдо е защитавал Джонсън и Къмингс от самото начало на техния кръстоносен поход срещу ЕС, сега е остро критичен във връзка с поведението на съветника. Подкрепяйки го в тази скандална ситуация, премиерът рискува много, се казва в редакционния коментар.

Как сега депутатите консерватори могат да искат от своите избиратели да спазват правилата, които очевидно не се отнасят за Доминик Къмингс, пита вестникът, явно загрижен за трудното положение, в което се оказва управляващата партия, в чиято победа той е вложил толкова много.

Личната лоялност на Джонсън към неговия близък съветник и приятел Къмингс е обяснима, но тя не служи на интересите на страната. Премиерът е задължен на първо място към Обединеното кралство, а не към кариерата на главния си съветник, подчертава " Дейли телеграф ".

Джонсън прави крайно рисков ход, преценявайки, че централната роля на Къмингс в неговото правителство е толкова важна, че тя компенсира щетите от действията му, а те са значителни.

Сред депутатите консерватори от " задните скамейки " е налице дълбока тревога от факта, че премиерът поставя своя съветник над страната, и тези опасения няма да бъдат преодолени лесно. Главният проблем за Джонсън е, че като застава твърдо зад Къмингс, той излага на опасност цялата си стратегия за борбата срещу COVID-19. Тя се базира на запазването на доверието на британското общество в искреността на посланието, което се отправя към него с цел опазване на общественото здраве, за да може хората да приемат невижданите досега ограничения на свободите им, изтъква проправителственият " Дейли телеграф ".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:



Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8534  Четвърто следващо денонощие без нови инфектирани с ковид в Нова Зеландия Четвърто следващо денонощие без нови инфектирани с ковид в Нова Зеландия  Дончо Барбалов: 200 детски заведения отварят порти в София

Дончо Барбалов: 200 детски заведения отварят порти в София  В 11.30 часа Ананиев е поканил В 11.30 часа Ананиев е поканил
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР