Цените на петрола нараснаха с над 1% днес вследствие на

...
Цените на петрола нараснаха с над 1% днес вследствие на
Коментари Харесай

Цените на петрола нарастват с над 1% днес

Цените на петрола нараснаха с над 1% днес вследствие на ръста при акциите и на очакванията, че договорреното намаляване на производството през 2019 г. ще стабилизира баланса на пазара.
Случващото се в Либия, където местните милиции поеха контрол над най-голямото петролно поле Ел Шарара, също подкрепи цените на петрола, според трейдъри.
Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват със 72 цента, или 1.2%, до 60.92 долара за барел.
Цената на щатския лек суров петрол също се повиши с 1.2%, или 64 цента, до 52.29 долара за барел.
По-високите цени идват и вследствие на поскъпването на акциите в Азия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред Ройтерс, че се водят преговори с Китай за изглаждане на търговския конфликт между двете най-големи икономики.
Въпреки вчерашният по-уверен пазар, анализатори предупреждават за забавяне на икономическия растеж.
“Световната икономика се очаква да се „ охлади “ през 2019-20 г., тъй като нарастващите лихви и инфлацията започват да ограничават потреблението в големите развити икономики, а пазарната несигурност отслабва фундаментите на развиващите се пазари,” обявиха в най-новата си прогноза от Economist Intelligence Unit (EIU).
На петролните пазари взетото през миналата седмица решение от страна на ОПЕК и някои страни производителки извън организацията, като Русия за намаляване на предлагането с 1.2 млн. барела дневно подкрепи цените през тази седмица.
“Ограниченията в производството от страна на ОПЕК ще стабилизират пазара,” според ANZ Bank.
Цените на суровия петрол се понижиха с една трета между началото на октомври и изявлението за намаляване на производството. Някои анализатори обаче предупреждават, че споразумението може да не окаже очаквания ефект.
Според Ферейдун Фешараки от FGE, намаляването на производството вероятно “няма да е достатъчно, за да изчисти стоковите запаси в тримесечния период до края на първото тримесечие на 2019 г.”
В резултат на това, от FGE проогнозират, че цените “вероятно ще се движат в диапазона 55-60 долара за барел за петрола от сорта брент, и 5-10 долара под тези нива за щатския лек суров петрол.”
“Допълнителни съмнения бяха породени след решението в петък за намаляване на производството, когато от ОПЕК отказаха да посочат коя страна с колко ще намали добива си”, казва Фауад Разакзада, пазарен анализатор във Forex.com.
Междувременно добивът на петрол в САЩ продължава да нараства и достигна рекордните 11.7 млн. барела на ден.
САЩ се очаква да приключи 2018 г. като водещият производител на петрол, изпреварвайки Русия и Саудитска Арабия с 10.88 млн. барела средно на ден за цялата година.
Увеличението на производството за 2018 г. ще бъде с 1.53 млн. барела на ден, като очакванията са то да достигне безпрецедентните 12.06 млн. барела дневно през 2019 г.
“Производството на петрол в САЩ нараства неумолимо и вероятно ще продължи да неутрализира корекции в предлагането от страна на ОПЕК и нейните съюзници,” според Разакзада.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР