Холандските власти са арестували и експулсирали двама предполагаеми руски агенти,

...
Холандските власти са арестували и експулсирали двама предполагаеми руски агенти,
Коментари Харесай

Холандия изгони двамата руснаци, опитали да хакнат лабораторията с пробите по „Скрипал”

Холандските власти са арестували и експулсирали двама предполагаеми руски агенти, заподозрени в опит за хакерска атака срещу лаборатория в Швейцария. Това потвърди швейцарското правителство. То е извикало руския посланик, за да изрази протест, съобщава АП.

В лабораторията се извършват тестове на химически оръжия за ООН. Мишенана агентите е била лабораторията в Шпиц, която анализира проби от отравянето през март на бившия руски агент Скрипал и дъщеря му в Англия.

Москва отрече обвиненията.

По-рано швейцарски медии съобщиха, че двама руснаци, заподозрени, че са агенти на военното разузнаване ГРУ, са били изгонени от Холандия по-рано тази година в резултат на съвместно разследване на няколко европейски служби. Според медиите двамата мъже били арестувани в Хага през пролетта, по подробности не бяха съобщени.

Швейцарската Федерална разузнавателна служба вчера потвърди, че е работила активно с британските и холандските си партньори по случая, но също не разкри подробности. " Швейцарските власти знаят за случая с руските шпиони, разкрити в Хага и експулсирани от същото място ", заяви в имейл говорителката Изабеле Грабер. Тя подчерта, че службата е помогнала за " предотвратяването на незаконни действия срещу швейцарска инфраструктура с критично значение ", но отказа по-нататъшен коментар по случая.

Швейцарската прокуратура заяви, че " две лица, замесени в опита за хакерска атака ", са били разкрити по време на по-широко разследване на предполагаем " политически шпионаж ", започнало през март 2017 г.

Външното министерство на Швейцария съобщи, че е извикало руския посланик, за да протестира срещу този опит за хакерска атака и настоя Русия " незабавно да прекрати шпионските си действия на швейцарска земя ".

Първият дипломат на Русия обаче се присмя на забавянето, с което подобна новина е излязла в публичното пространство. " Не мога да допусна, че подобна случка, в която са участвали специалисти от три западни страни, може да остане извън полезрението на масмедиите ", заяви саркастично министърът на външните работи Сергей Лавров пред репортери след срещата с германския си колега Хайко Маас вчера в Берлин.

Говорителят на руското посолство в Швейцария Станислав Смирнов нарече медийната информация " абсурдна измислица ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР