„Хиподрума“, „Павлово“ и „Дружба“ са софийските квартали, в които днес

...
„Хиподрума“, „Павлово“ и „Дружба“ са софийските квартали, в които днес
Коментари Харесай

В София пак стана невъзможно за дишане, ето къде е най-страшно

„ Хиподрума “, „ Павлово “ и „ Дружба “ са софийските квартали, в които днес и утре се очакват по-високи нива на фини прахови частици по данни на Столичната община, като се очаква допустимите норми да бъдат надхвърлени два пъти. Вчера измерваха 77,6 мкг/м3 въздух, при максимално допустима норма от 50 мкг/м3. От общината са предприели мерки като чистенето на улици, пише " Труд ".

До „ зелен билет “ може да не се стигне-той се въвежда чак при превишение над 250 мкг/м3. Рашид Рашид от „ Визия за София” представи по време на дискусия на „ Визия за София “ данните за качество на въздуха, свързани с климата на града. От тях стана ясно, че през зимния сезон в София преобладават тихото време и мъглите, и географското разположение в котловина, комбинирано с липсата на вятър, повлияват сериозно върху замърсяването на въздуха.

Статистически анализ на отклоненията от нормите от 2003 г. досега показа, че след пика на замърсяването през 2008 г., от 2009 г. то започва да спада и за последните години само около 15% от замерванията надвишават нормата. От презентацията на екип Визия стана ясно, че според данните на Световната здравна организация (СЗО) и Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) България се нарежда сред страните с най-замърсен въздух и макар според замерванията на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) въздухът да е двойно по-чист в сравнение с минали години, обществената чувствителност по темата се увеличава постоянно. Калоян Карамитов, координатор Транспорт и

Градска среда във “Визия за София” представи данните за битово отопление в града, изведени от последното преброяване на НСИ. От тях стана ясно, че на твърди и течни горива, които се определят като най-сериозните замърсители на въздуха, се отопляват хората в райони с предимно ниско застрояване в периферията на града, но отопление на дърва има и в центъра и то варира между 2.5 и 5%. По отношение на транспорта, стана ясно, че замърсяването безспорно се дължи в най-голяма степен на личните превозни средства.

Докато моторизацията на населението в София е 528 коли на 1000 жители, за сравнение, във Виена тя е значително по-малка с 386 на 1000 и е с продължаващо намаляване. Анализи на изследване, проведено от инициативата Зелена София обаче показаха, че освен дизелът, традиционно възприеман като най-голям замърсител, други фактори, влияещи много негативно на качеството на въздуха са високата средна възраст на колите в града, недостатъчния контрол на техническите характеристики на автопарка и лошата поддръжка на старите бензинови автомобили. В последвалата отворена дискусия пръв се включи Петко Анчев от инициативата Зелена София на СО, който поясни: “В София 5 до 7% от колите са страшно замърсяващи и комуникацията с хората е много важна, за да им помогнем да участват в решаването на проблема”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР