Хиляди румънци протестираха в цялата страна, след като правителството прие

...
Хиляди румънци протестираха в цялата страна, след като правителството прие
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Румъния срещу постановление

Хиляди румънци протестираха в цялата страна, след като правителството прие извънреден указ, с който критиците заявиха, че са премахнали независимостта на прокурорите в една от най-корумпираните държави в Европейския съюз, предава агенция Reuters, цитирана от " Фокус "

Постановлението, одобрено без обществен дебат, е последното от множеството законодателни и кадрови промени на управляващите социалдемократи, след като взеха властта преди повече от две години и предизвикаха загриженост относно върховенството на закона.

Европейската комисия, Държавният департамент на САЩ и хиляди магистрати предупредиха, че промените заплашват независимостта на съдебната власт. В безпрецедентен протест прокурорите заявиха, че ще работят само по спешни случаи от понеделник в продължение на три до седем дни. Магистратите отказаха покана да се срещнат с министър-председателя Виорика Дънчила в понеделник, за да обсъдят указа.

„ Независимостта на съдебната система не подлежи на договаряне “, се казва в декларация, подписана от асоциациите на магистратите. „ Всеки диалог относно одобрението на... указа трябваше да бъде започнат преди неговото одобрение, а не след него. Единственото решение, което остава сега, е да се отмени указът в неговата цялост “. В столицата Букурещ около 7000 души протестираха, блокирайки движението и скандирайки „ Правосъдие, а не корупция “, „ Магистрати, не се отказвайте “ и „ Срам! “ Хиляди се събраха в градове в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР