Фирмите у нас влизат в риск-регистър. В него ще бъдат

...
Фирмите у нас влизат в риск-регистър. В него ще бъдат
Коментари Харесай

Вкарват всички фирми у нас в риск-регистър

Фирмите у нас влизат в риск-регистър. В него ще бъдат групирани спрямо рисковия си потенциал, а от това ще зависи колко често ще ги проверяват трудовите инспектори. Изграждането на риск-регистъра се прави в момента, пише bTV.
Фирмите, които имат поне един работник, ще попаднат в него. Ще бъдат групирани в 4 групи спрямо риска, който носят.
Рискът ще се определя, като се обработва информация от различни източници – проверки на Инспекцията по труда, данните на НОИ за трудовите злополуки, на НАП за трудовите договори.

Снимка: btvnovinite.bg
Най-рисковите ще се проверяват планово от инспекцията поне веднъж на година – две, а „ отличниците” може и на 10 години. Това не означава, че няма да има извънредни проверки при сигнал.

Снимка: btvnovinite.bg
Рискът в дадена фирма ще се оценява по специална методика. Работа без договор, забавени заплати, опасна среда – такива разкрития ще носят сериозни точки при определянето му.
Андрей Чиралчски работи като оператор на машина във фирма за електроника от 11 години. Надява се риск-регистърът да дисциплинира бизнеса, а проверките да станат по-ефективни. „ Винаги е имало некоректни работодатели, но аз просто по свое желание съм дошъл тук, защото си дават заплати, осигуровки, всичко си е нормално”, обяснява той.
Фирмите ще бъдат групирани в 4 групи спрямо риска, като мястото им в тях няма да е бетонирано. При нарушение ще се местят в по-рискова група.
„ Много фирми все още са в сивия сектор и съответно там се обещават пари, които съответно да не се дадат. Работникът нищо не може да направи поради простата причина, че той не е подписал официален договор”, посочва Диана Върганова, главен мениджър на фирма за електроника.

Най-рисковата група предприятия ще бъдат проверявани задължително в рамките на година, следващата – на две години. „ Отличниците” могат да не влязат в планови проверки 5 и повече години. „ Нека обаче не се успокояват, защото това не им гарантира, че няма да бъдат посетени инцидентно по друг повод извън плана”, предупреди Дина Христова от Главната инспекция по труда.
С цел превенция работодателите ще попълват въпросници и ще ги изпращат на инспекцията онлайн. Отговорите в тях ще показват доколко фирмата спазва трудовото законодателство. Ще има контролни въпроси, които ще „ хващат” работодатели, решили да излъжат. Фирмите ще имат време да отстранят пропуските, преди инспекторите да им влязат на проверка.
Иновацията се очаква да е готова до края на следващата година, а от 2020 г. да заработи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР