106 спортни федерации и организации са подали документи за лицензиране

...
106 спортни федерации и организации са подали документи за лицензиране
Коментари Харесай

22 спортни федерации все още нямат лиценз за дейност

106 спортни федерации и организации са подали документи за лицензиране по новия Закон за физическото образование и спорта. От тях лиценз и надлежно право да осъществяват активност са получили 84. Това значи, че 22 от заявките - или над 1/5 (21%), по една или друга причина към момента не са утвърдени от министерството на младежта и спорта (ММС).

В края на предходната седмица  " Сега " въпреки всичко получи (5 дни след крайния срок) желаните по Закона за достъп до информация (ЗДОИ) данни за лицензирането на федерации и за финансирането на спортните клубове. От справката, която ММС предостави, се вижда, че шест федерации по олимпийски спортове - ръгби, триатлон, голф, бейзбол/софтбол, скейтборд и брейк, към момента нямат лиценз. Същото се отнася и за централата по шахмат. Две от тях обаче бяха утвърдени за държавно финансиране, въпреки и с дребни суми - шахмат (100 000 лева.) и ръгби (30 000 лева.).

Останалите, които към момента са отвън листата, по принцип не получават пари от спортното министерство и развиват активност напълно със лични средства. Но, с цел да го вършат и отсега нататък, би трябвало да получат лиценз. Става дума за федерациите по боулинг, ушу и кунг-фу, петанк, ролер-скийт, савате, спортни танци, акробатичен рокендрол, подводни спортове, спелеология, картинг, селски спорт, бодигард-федерацията, риболовни спортове, на радиолюбителите.

Получилите лиценз по новия закон за спорта 84 федерации имат общо 2510 спортни клуба членове. Това показва тенденция за намаляване с над 10% на броя съществуващи до момента клубове, с което ММС извършва една от главните си цели с приемането на закона - да изчезнат клубовете фантоми. 

В това отношение има и фрапантни образци, въпреки процесът по лицензиране да не е приключил и броя на утвърдени клубове да продължава да се добавя. Федерацията по повдигане на тежести преди имаше 52 клуба, а в този момент лиценз имат 31 (-40%). Борбата пък все още е с 98 членове, а в уеб страницата на федерацията към момента съществуват предходните 164 (-40%). Футболният съюз също е много обратно с лицензирането в ММС - едвам 301 клуба в списъците при 865 преди (-65%).

Леката атлетика, която е на второ място по брой на клубовете, е със 129, с 10 по-малко, в сравнение с преди пререгистрацията. В челото по брой клубове са още баскетбол с 87, плувни спортове със 75 и художествена гимнастика с 65.

 

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ:

Кои спортни клубове взимат най-вече пари от страната?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР