106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка

...
106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка
Коментари Харесай

Отменя се допълнителният имотен данък в курортите

106 общини с национални курорти ще би трябвало да понижат налога за парцели, които не са главно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти - тези промени одобриха депутатите в Закона за локалните налози и такси. 

С окончателните промени общините ще би трябвало да върнат разликата или да уведомят жителите дали са съгласни тя да бъде употребена за други вземания на всички жители на общините, в които има национални курорти и които са платили предплатено налога за 2019 година и са употребили отстъпка от 5%.

" Тази анулация на Конституционния съд важи от 1 януари 2019 година и общините следва служебно да преизчислят налога на всички тези хора, които са наранени от анулираната наредба, да им го оповестят и в случай че тези хора са си платили налога, да им го възстановят или прихванат за други техни отговорности, в случай че те желаят това ", обясни ръководителят на Бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова.

Промените в незабавен порядък в Закона за локалните налози и такси идват след решението на Конституционния съд, според което по-високите данъци в курортите водят до неравно отнасяне на другите притежатели, а имущественият налог се дефинира непозволено от метода на прилагане на жилищата.

Досегашните текстове предвиждаха парцелите в курортни обитаеми места, които не са главно жилище, не се отдават чартърен или не са регистрирани като туристически обекти, да се таксуват с по-висок локален налог.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР