Униформите на военните магистрати, с които те всеки ден влизат

...
Униформите на военните магистрати, с които те всеки ден влизат
Коментари Харесай

Цацаров: Униформите на военните магистрати незаконни

Униформите на военните магистрати, с които те всеки ден влизат в съдебна зала, са незаконни. Това обяви пред пленума на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров, съобщава „ Монитор “.

Той обясни, че униформите на военните прокурори и съдии се утвърждават от главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд в съгласуване с военния министър. През юни 2018 г. Цацаров изпратил предложение до съдия №1 Лозан Панов, но до момента нямало никаква реакция.

По време на обсъждането на решението за утвърждаване на бюджета на съдебната власт за 2019 г. и бюджета на органите на съдебната власт за 2019 г. един от членовете на ВСС – Пламен Найденов, попита защо военните магистрати получават пари за порцион.

Други кадровици на Темида му обясниха, че това е предвидено във военния закон.

„ Но парите са на съдебната власт “, каза Найденов. Тогава главният прокурор заяви, че на военните магистрати се полагат униформи и порцион и съобщи за незаконността на униформите им в момента.

С 23 гласа „ за “ и нито един „ против “ пленумът на ВСС утвърди бюджета на съдебната власт за 2019 г. През декември 2018 г. съдийската колегия на ВСС реши да бъдат открити 23 щатни бройки за специалисти по връзки с обществеността в окръжните и административните съдилища. В новия бюджет парите за тези щатове са заложени. Причината за нови пресаташета е нуждата да се обясняват на достъпен език съдебните решения. С тези нови бройки специалистите по връзки с обществеността във всички съдилища в страната стават 41.

На пленума на ВСС представляващият съвета Боян Магдалинчев отчете изпълнението на бюджета на съдебната власт за 2018 г. Резултатите показват, че е изключително нисък процентът на събираемостта на съдебните такси, но по всички други пера бюджетът е преизпълнен.

С единодушие пленумът на ВСС реши да възложи на представляващия съвета да сключи договор с избрана след обсъждане в Комисията по собствеността фирма, която да направи проект за ремонта на сградата на бул. „ Ал. Стамболийски “ 82, която бе предоставена за спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Първоначалната обществена поръчка била прекратена, след като станало ясно, че по документи имотът е 9000 кв.м, но след геодезическо изследване било установено, че той е 12 000 кв.м, което налага съвсем други цени за неговия ремонт.

Пленумът на ВСС определи двама свои представители за участие в работна група към Министерство на правосъдието, която да разгледа предложения за изменение и допълнение на Търговския закон и Наредба №3 от 2005 г. за реда за подбор, квалификация и контрол върху синдиците. Стефан Гроздев и Даниела Марчева ще участват в тази група, тъй като са специалисти в търговското право.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР