Уникален портрет на княз Александър I Батенберг и княжески регалии

...
Уникален портрет на княз Александър I Батенберг и княжески регалии
Коментари Харесай

Продават уникални артефакти от българската история, а цената е смешна!

Уникален портрет на княз Александър I Батенберг и княжески регалии са обявени на търг във Виена
23 Януари 2019 | 12:02 | Агенция " Фокус "
София.

Уникален портрет на княз Александър I Батенберг заедно с княжески регалии и дарове за встъпването му на българския престол се обявени на търг от виенската аукционна къща „ Доротеум “. Портретът представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорска кълбо. Платното е с размери 157 х 100 см и е рисувано с маслени бои.

Портретът е дело на художника Карл Дилиц и датира от 1881 г. Той ще участва в търг на аукционната къща на 28 януари 2019 г. като началната му цена е между 12 000 и 15 000 евро.


В наддаването ще участват и княжески регалии и дарове за възкачването на Александър I Батенберг на българския престол. Сред тях е овален сребърен поднос филигран с две дръжки от коронацията на Батенберг в Русе на 29 април 1879 г. В центъра на подноса е гравиран надписа „ На Негово Височество Александър I Княз на България от жителите на град Русе “ и български лъв. Подносът е с размери 76.5 x 48 см. Началната му цена е между 3000 и 4000 евро.


В колекцията е включен още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица. Той е с размери 43.5 х 35.5 см и тежи 1450 г. В четирите му края има медальони с лъвове. Началната му цена е между 600 и 1000 евро.


На търг е обявен и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано „ В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г. “ Подносът е с размери 76 x 48 см, а началната му цена е между 200 и 400 евро.


Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението от турско робство. Той управлява от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г., когато е свален от преврата на русофилите. По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. След смъртта му Александър I Батенберг е погребан в Мавзолей в центъра на столицата.

Царски регалии, ордени и медали не се обявяват за първи път на аукцион. „ Фокус “ ще потърси мнението на българските държавни институции за това дали и какви действия ще предприемат за придобиването на тези значими за историята ни предмети.

През 2017 г. унгарското правителство начело с Виктор Орбан купи на търг сребърно съкровище от римската ера, за което се смята, че е било изнесено контрабандно от страната през 80-те години на миналия век. Унгария плати общо 43 млн. евро за 14-те сребърни тави, купички и кани, както и медният котел, в който са били държани, известни като „ съкровищата на Севсо”. Предметите датират от 4-ти век, когато западната Унгария е била част от Римската империя.

Източник: Фокус
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР