„Удобно е, когато се вземат решения, това да става при

...
„Удобно е, когато се вземат решения, това да става при
Коментари Харесай

Социолог: Заради недостига на медицински кадри част от мерките след 21 декември може да останат

„ Удобно е, когато се вземат решения, това да става при малки числа. Затова вероятно антигенните тестове за коронавируса все още не влизат в официалната статистика. Единственият останал белег за хода на епидемията е смъртността. За последната излязла седмица тя е с около 110% от обичайната за последните пет години “. Това каза пред БНР социологът Георги Стоилчев от неформалната група Science in the crisis.

Според него обявяването на оздравелите се случва автоматично и не е особено обективно.

„ До 21 декември няма да намалим значително смъртността. В средата на януари ще отчетем реалния резултат от въведените по-строги мерки.Наблюдаваме леко успокоение на новите случаи, с всичките особености на статистиката. Това са първи резултати от мерките, взети в края на октомври и началото на ноември. Новозаразените медици са много голям белег за това докъде сме стигнали в борбата с епидемията. За съжаление техният брой продължава да расте. Това създава предпоставка за по-дълъг период на възстановяване на здравната система “, заяви той.

По думите на Стоилчев, ако се приеме, че причината за въвеждането на мерки е да се разтовари здравната система, то с увеличаване на броя на заразените медици се вижда, че не ѝ помагаме: " Вероятно заради недостига на медицински кадри ще се наложи част от мерките след 21 декември да останат “, допълни Георги Стоилчев.

Социологът подчерта, че медиците и възрастни хора трябва да бъдат приоритетните групи при ваксиниране.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 16135  Нова машинация спекулира със страховете на хората поради COVID-19 Нова машинация спекулира със страховете на хората поради COVID-19  Четвърти следващ ден Индия регистрира под 40 000 нови случая на ковид Четвърти следващ ден Индия регистрира под 40 000 нови случая на ковид  Епидемиолог: Ваксините са най-сигурното средство, с цел да се овладее пандемията Епидемиолог: Ваксините са най-сигурното средство, с цел да се овладее пандемията
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР