Този вирус е с нас от шест месеца. Колкото повече

...
Този вирус е с нас от шест месеца. Колкото повече
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Ще има и втора, и трета вълна на COVID-19

Този вирус е с нас от шест месеца. Колкото повече научаваме за него, разбираме колко по-малко знаем. Ще има и втора и трета вълна, заради поведението ни по време на първата. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „ Панорама “ по БНТ.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8698
„ По времето на пандемията здравеопазването ни мина на един авариен режим. Натрупаха се проблеми, които не са свързани с коронавируса. Втората вълна ще бъде свързана с хората, които бяха отложени от планово лечение и пациентите, които не проследяваха протичането на хроничните си заболявания “, предупреди той.

Проф. Генчо Начев назова проблема в здравеопазването - защо се плаща за количество, а не за качество

„ Има няколко хипотези, защо при нас коронавирусната инфекция премине по-леко. В тази част на Европа продължителността на живота на населението е по-ниска. Особено рисковите са по-малко. На второ място поради характеристиките на живота ни и по-слабото ни технологично развитите,имунитетът ни е по-устойчив. БЦЖ-ваксината стимулира клетъчния имунитет. В резултат на това не се стига до толкова тежки усложнения “, обясни д-р Симидчиев.

Той обясни и защо трябва да носим маски. „ За да се получи заразяване трябва да влезе достатъчна доза от вируса в организма ни. Навън е по-малко вероятно да се заразим. Има много фактори, които водят до това поведението ни да не води до заразяване. Много рисково е струпването на много хора, по време на мач, например “, обясни пулмологът.

Той даде и друг пример: „ В парка между двама души, рискът е минимален, в детските заведения, в групи от по десет деца - рискът е управляем, на местата, на които ходят много хора, рискът е значителен “.

Д-р Симидчиев подчерта, че ние трябва да имаме собствено самосъзнание, за да управляваме риска. „ Рискът е оправдан, когато хлорохинът се дава срещу малария. Ако хората карат коронавируса по-леко - лекарството води до тежки здравословни усложнения и е по-разумно да не се приема. Медикаментът има определени странични ефекти “, каза още пулмологът.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8698  Девети следващ ден под 100 смъртни случая от ковид във Франция Девети следващ ден под 100 смъртни случая от ковид във Франция  Опозицията в Швеция изиска основаване на комисия, която да проверява по какъв начин се е справила страната с COVID-19 Опозицията в Швеция изиска основаване на комисия, която да проверява по какъв начин се е справила страната с COVID-19  Детското поделение на благоевградската болница затваря порти Детското поделение на благоевградската болница затваря порти
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР