Татяна Буруджиева, политолог и обществен анализатор, в ексклузивно интервю за

...
Татяна Буруджиева, политолог и обществен анализатор, в ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Татяна Буруджиева: Пред БСП стои само една алтернатива – или Нинова, или БСП!

Татяна Буруджиева, политолог и обществен анализатор, в ексклузивно интервю за предаването „ Беновска пита” по „ Радио К2” и „ Канал 3”, заяви позиции по следните теми:

За отказът от участие в активната политика.

„ Записваме това интервю с доцент Татяна Буруджиева , политолог, на 19 октомври 2018 година. Добър ден, г-жо Буруджиева! Вие сте известен червен политолог, също така бяхте и в активната политика доста време. В момента защо не сте?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята събеседничка. „ Добър ден! Приемам всяко нещо, което правя, като начин да се науча или да видя по по-различен начин нещата. В този смисъл за мен беше много сериозен опит, но смятам, че професията ми дава много повече възможности, отколкото директното влизане в политиката . Много е приятно, когато ти кажат, че липсваш – дали хората от Разград и колеги в парламента!”, отговори Татяна Буруджиева , която е родена през 1957 г. в София.

„ Бяхте народен представител от Разград ( Татяна Буруджиева е бивш депутат от 42-то Народно събрание, където е избрана от гражданската квота на БСП – бел.авт)”, припомни Илиана Беновска . „ Истината е, че в политиката трябва да си в много дружно семейство, особено в парламента, за да свършиш хубава работа, иначе повечето време отива в спорове дали да е така, дали да е иначе. На всички народни представители липсва гаранцията, че те имат достатъчно експертиза, за да взима решения! До ден днешен съм в тиха паника – какво точно някой път съм гласувала, защото не разбираш от всичко, доверяваш се на решения на група или не се доверяваш. Това е изключителна отговорност! ”, сподели дъщерята на комунистическия активист Иван Буруджиев, който участва в убийството на генерал-лейтенант Христо Луков, на който днес е посветено традиционното шествие на крайните националисти – Луковмарш.

Консолидацията на БСП.

„ Това е интересна тема, която, ако има време, ще я задълбочим, но сега взимам повод от Вашето закачливо определение за дружното семейство в политиката, за да попитам – откакто Корнелия Нинова е председател на БСП, дружно семейство ли е БСП?”, попита Илиана Беновска . „ В първата година на нейното лидерство БСП беше дружно семейство! Те заедно работеха за общи каузи ”, констатира магистърът по Социология от Софийския университет „ Св. Климент Охридски”.

„ След като изтече първата година от нейното председателство на БСП, тя изключи от Изпълнителното бюро своя покровител, онзи, който я направи политик – Георги Гергов!”, вметна Илиана Беновска . „ Така е, но това не разруши фатално общото действие в БСП. Големите проблеми са свързани с други неща. Отърваването на Нинова от Гергов е част от нейния път да се създаде като лидер в БСП. Нинова тръгна по неин път и реши, че ще се отърве от обкръжението, което я направи лидер и ще създаде своя група, която да я слуша безпрекословно! ”, категорична беше Татяна Буруджиева , която е специализирала политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия.

„ Ако използваме тази фраза за отърваването, дали пък по-видните от БСП не искат сега да се отърват от нея? Ще използвам остроумното определение на някой, мисля, че от БСП беше, който нарече „ кърваво писмо” подписката на 50 от видните функционери на БСП, в това число и другия покровител на Нинова – Овчаров (Румен Овчаров – бел. авт.), които се подписаха в протест, че Националния съвет се подменя по функции и смисъл от изпълнителния орган – Изпълнително бюро!”, привнесе нов нюанс към дискутираната тема Илиана Беновска . „ Много се надявам това да не е „ кървавото писмо”, имайки предвид какъв е резултатът от „ кървавото писмо” – едно неуспешно въстание. Аз се надявам БСП да остане лява партия, в никакъв случай да не се превръща в лидерска !”, заяви докторът по Социология.

Лидерските борби и интриги в БСП.

„ Както казва Харон (персонаж от гръцката митология, лодкар, който прекарва душите на мъртвите в подземното царство на бог Хадес – бел.авт.) в преддверието на Ада: „ Надежда всяка тука оставете”. Хайде, съсредоточете се да ми кажете дали всъщност ще има неуспешно въстание срещу Нинова, защото Вие знаете, че в БСП функционерите почти винаги накрая не успяват да намерят общ интерес, когато става дума за кадрови промени!”, отчете Илиана Беновска . „ Да, това винаги е било дебат и спор в БСП, по кадрите! От друга страна говорим за хората, които вече са доказано успешни, създавайки Нинова като лидер. Това са хората, които възразяват в момента за начина, по който се управлява партията! ”, каза доцентът в катедра Политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски”.

„ Говорите за Гергов, как ще коментирате присъствието на Овчаров?”, попита Илиана Беновска . „ Овчаров също помогна с гласовете, с които е избрана Нинова на конгреса. Ще видите, че в голяма степен там са подписалите се в тази подписка !”, аргументира се членът на педагогическия съвет на франкофонската програма по Политически науки в Нов български университет.

„ Това е ясно! Питам как намирате присъствието му в тази подписка? Не е ли имало начин да се разберат не толкова явно?”, задълбочи разискването на темата Илиана Беновска . „ Овчаров наистина беше последният, който я защитаваше. Това, което знам, особено от последния пленум на БСП е, че е имало желанието да се разберат !”, информира членът на Съвета на департамента по Политически науки в Нов български университет.

„ Да се разберат за какво и с кого?”, продължи Илиана Беновска . „ С Нинова и нейното ръководство. Там е имало подсвирквания и държане тип „ на стадиона, на мач”! Не е възможно подобно поведение !”, възмути се председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по политически маркетинг и комуникация.

„ Кой го е правил това подсвиркване?”, заинтригува се Илиана Беновска . „ Не ми се иска да коментирам, но част от „ младите” около Нинова, тъй като тя управлява с едни мантри! Тези младежи вече виждат властта, даже си я разпределят !”, разкри ръководителят на Научноизследователска лаборатория за изследване на политическото поведение към Философския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски”.

„ Колко са годишни тези младежи, че не се сещам много младежи да виждам наоколо?”, уточни Илиана Беновска . „ Ами тридесет, тридесет и няколко годишни”, каза членът на Управителния съвет на Българската социологическа асоциация.

Ролята на Кирил Добрев в БСП.

„ Кирил Добрев млад ли е?”, провокира събеседничката си Илиана Беновска . „ Кирил Добрев не е млад, защото той е някъде към петдесет годишен, ако не се лъжа”, отбеляза членът на International Professional Security Association.

„ Не говоря за житейска възраст. Младежка ли му е партийната възраст, ако схващам правилно образа Ви?”, конкретизира се Илиана Беновска . „ Имах предвид младежка възраст, а не толкова партийна, макар че това ръководство продължава да си стои младо, ново! То не се превърна в нищо друго !” уточни членът на International Society of Arboriculture.

„ Кирил Добрев каква роля играе в изпълнителния орган на Нинова? Не Ви питам за функцията му на организационен секретар, а каква е другата му, може би невидима роля?”, безотказно продължи да изисква отговор на въпроса си Илиана Беновска . „ Нямам преки контакти нито с него, нито с г-жа Нинова – мога да съдя само по това, което са ми казвали. Големият проблем е, че всички се оплакват, включително и той. Не чува, не разговаря, не желае да влезе в проблематика, която тя (Корнелия Нинова – бел. авт.) не е решила, че трябва да се фиксираш върху нея !”, довери членът на Association internationale des sociologues de langue française.

За морала в политиката.

„ А вярвате ли, че той е писал SMS-и на Бойко Борисов, с желание да го направи председател на Комисията за регулиране на съобщенията?”, смени ракурса на разискваната тема Илиана Беновска . „ Принципно политиците не би трябвало да си общуват с SMS-и, особено от различни политически партии. SMS-ът оставя следи ”, аргументира се членът на Атлантическия клуб.

„ Прекият разговор пък оставя звукови следи!”, опонира Илиана Беновска . „ Всичко може да остави следи, но при всички положения винаги можеш да покажеш един SMS, докато идеята, че записваш другия, с когото говориш, е вече в рамките на други схеми. Да пишеш SMS за такива неща не е нормално! Въобще идеята с SMS-те, с обажданията, със записите..., ако това продължава в българската политика, говори само зле за българската политика !”, отсече членът на Центъра за култура и дебат „ Червената къща”.

„ Какво лошо има обаче хора от ръководството на БСП да общуват с ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов?”, попита Илиана Беновска . „ Нищо лошо, аз просто казвам, че те могат да общуват, но SMS-ът е съвсем друг формат. Общуването е нещо друго. Ако се искат някакви постове или се разговаря за някакви политики, или за някакви позиции – тогава се разговаря за някакви политики и някакви позиции !, безапелационен беше експертът към Министерството на образованието и науката.

За споделената отговорност между антагонистичните партии в българската политика.

„ Добре де, малко се втренчихме в технологията, но в началото на кабинет Борисов №3, по-скоро в началото на 44-то Народно събрание, Борисов открито отправи предложение към Корнелия Нинова – тя да оглави Народното събрание и Деница Златева, външнополитическата функционерка на БСП, да стане министър по европредседателството. Това беше отблъснато! Правилно ли беше?”, продължи Илиана Беновска . „ Аз смятам, че можеше да бъде прието, защото това не е сътрудничество по повод на управление или управленска програма. Това е възможност да имаш позиции, които собствената ти политика или политически позиции да бъдат по-видими, по-чуваеми. Да, това би показало, че има едни нормални взаимоотношения, защото и в Европейския парламент властта и мнозинството е на едните, а председателството беше на левицата. Какво представлява политическото ти лице, как ти защитаваш политическите си каузи и как се бориш за властта не се решава от революционен тип поведение! Понеже ме питахте за SMS-те – Гергов беше изхвърлен от БСП заради някакво общуване, с някой си пиеше кафето , нали така?”, припомни бившият началник на кабинета на Сергей Станишев.

„ Заради една среща между него, Сотир Цацаров и Сашо Дончев, която беше интерпретирана от Сашо Дончев публично”, фиксира причината Илиана Беновска . „ Ако Корнелия Нинова е последователна, би трябвало да продължи да прочиства партията си !”, направи сравнение бившата депутатка от гражданската квота на БСП в 42-то Народно събрание.

За компроматите, интригите и реваншизма в политиката.

„ Не е ли по-удобно да държиш, както се казва, на къса верижка някой, на който можеш да кажеш: „ Внимавай, тука имам едни SMS-и от тебе до един важен в България човек, които мога да ги пусна на твоите избиратели?”, предположи Илиана Беновска . „ Възможно е да е така, г-жа Нинова би трябвало по-добре да знае, защото от страна на ГЕРБ и някои анализатори се твърди, че има достатъчно документи за нея. Може би тя по-добре знае как стоят нещата, нямам престава. Въпросът е в това – можеш ли по този начин да управляваш и да си лидер в тази партия? ”, зададе риторичен въпрос Татяна Буруджиева .

„ Румен Овчаров този въпрос ли зададе на Нинова с тази подписка? Да се върнем към него, защото той я направи заместник-министър навр
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР