С 12% повече като стойност обществени поръчки е договорила държавата

...
С 12% повече като стойност обществени поръчки е договорила държавата
Коментари Харесай

Ето за какво похарчи държавата парите на данъкоплатците през 2018-а

С 12% повече като стойност обществени поръчки е договорила държавата през тази година в сравнение с миналата. Централната и местната власт са задължени да разходват парите си прозрачно и за тази цел ежедневно публикуват своите поръчки в едноименния регистър.
Държавата харчи пари, подобно на обикновения човек, като разликата е освен в равнището на сумите, които разпределя, и в това, че парите не са нейни, а на данъкоплатците. Основният инструмент за разпределяне на парите е държавният бюджет - в приходната му част се събират сумите от данъци и всякакви плащания, а в разходната - сумите, които се разпределят по различните ведомства и направления. Именно разходната част на бюджета е и важната за хората. И докато бюджетът е инструментът за разпределяне на парите, обществените поръчки са начинът.
Според статистиката на Агенцията по обществени поръчки през миналата година държавата е ускорила харченето на пари до 21,3 млн. лева дневно. За сравнение през 2017 г. сумата е 18,6 млн. лева, а през 2016 г. - 16,4 млн. Една от основните причини за повишението на харчовете е че започна усвояването на евросредствата по настоящия програмен период.
Общата стойност на сключените договори за обществени поръчки е над 7,8 млн. лева.
И тази година строителните поръчки са на по-ниска стойност от парите, които отиват за доставки на различни материали. За строителство отделената сума 2 млрд. и 580 млн. лева.
Очаква се обаче следващата година парите за строителство да се увеличат заради заложените повече капиталови разходи за общините, както и очакваното увеличение на усвояването на европроекти в сферата на ВиК и изграждането на пътища.
Обичайно дружествата с най-голям брой обществени поръчки за година са Електроенергийния системен оператор и ТЕЦ " Марица изток 2 ". За първи път обаче Столична община е изместена от Община Варна в класацията. Изостава и Централния орган за покупки, който пазарува за държавната администрация и се намира в Министерството на финансите.
Броят на поръчките не отговаря на сумите, които се харчат. Една от най-големите поръчки обявени през тази година беше пусната в последните часове на 2018 г. и на стойност 2,2 млрд. лева. Конкурсът е за изграждане на газова тръба, а възложител - държавната " Булгартрансгаз ".
Ако се съди по държавния бюджет, през следващата година изхарчените пари ще бъдат повече, прогнозира novini.bg. Държавата е заложила рекорден брой разходи с четири приоритета - увеличение на доходите, образование, отбрана и социална политика. Заплатите в бюджетния сектор ще нараснат с 10 на сто, в образованието с 20%, а за отбрана и социална политика също е предвидено увеличение на средствата. Всички тези суми трябва да минат през закона за обществените поръчки, за да бъдат изразходвани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР