Сърбия посрещна 1 май под тотален полицейски час и с

...
Сърбия посрещна 1 май под тотален полицейски час и с
Коментари Харесай

Сърбия намали полицейския час на фона на обществено недоволство

Сърбия посрещна 1 май под тотален полицейски час и с нарастващо обществено недоволство срещу строгите ограничения, които властите наложиха в борбата с пандемията от COVID-19, съобщава БТА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 6932
Президентът Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. обяви в сряда намаляване на полицейския час в края на седмицата от първоначално планираните 83 часа на 33 часа.

Нови 196 случая на COVID-19 в Сърбия

Така забраната за излизане от дома в Сърбия влезе в сила в 18,00 ч. в четвъртък и ще продължи до 5,00 сутринта в събота. За първи път от седем седмици сърбите ще имат право да излизат през уикенда до 18,00 ч., когато настъпва редовният вечерен полицейски час.

С пълна забрана за излизане от домовете сърбите посрещнаха и Великден на 19 април, като тогава полицейският час продължи три дни.

" Обичайният двудневен затвор е достатъчно лош. Този път всички ние мислехме, че ще полудеем, ако трябва да го преживеем още веднъж ", каза 37-годишната жителка на Белград Мария Янкович. Тя и съпругът ѝ живеят заедно с двете им дъщери в апартамент от 50 кв.м., което не е необичайно за Белград и Сърбия.

" Наистина е като в затвор. Първия ден играхме игри, редихме пъзели. Втория ден сякаш само ядохме, а третия ден - ядохме и се карахме ", разказва тя.

Някои белградчани успяват да напуснат града преди дългия уикенд и да отидат в провинцията, където контролът е по-хлабав и могат да прекарват време навън.

Душан и Милена Стевич, заедно с 11-годишния им син, са заминали за семейната къща в хълмовете на Златибор - планина на 200 км южно от Белград. " Ще останем тук, докато това приключи ", каза Душан по телефона.

Президентът Вучич обяви, че полицейският час е намален заради добрите резултати в борбата с епидемията, но сръбските епидемиолози от правителствения кризисен щаб критикуваха мярката. Решението дойде след шумни протести в страната с дрънкане на тенджери и тигани от балконите.

Всяка вечер в 20,00 ч. десетки хиляди хора показват своята подкрепа за медиците в Сърбия като ръкопляскат в продължение на минута, а в 20,05 ч. демонстрират недоволството си от ограничителните мерки, въведени от правителството, като дрънкат тенджери и тигани в продължение на пет минути.

Извънредното положение в Сърбия върви към своя край, а парламентарните избори, които бяха предвидени за 26 април, но бяха отложени заради пандемията, ще последват скоро след това, заедно с очакванията за бърз икономически спад. Възможните дати за парламентарните избори, които се обсъждат, са в края на юни и началото на юли. Това е твърде скоро за разединената сръбска опозиция и шансовете тя да се консолидира, за да се противопостави ефективно на правителството, както и за да бъде почувствана по-отчетливо цената на епидемията.

В същото време изборите ще се състоят след като президентът Вучич изпълни обещанието си да отпусне по 12 000 динара (100 евро) на всеки пълнолетен сърбин като помощ в кризисната ситуация, допълва агенцията.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 6932  Броят на инфектираните с ковид в Швеция надвиши 21 500, а в Дания - 9300  Броят на инфектираните с ковид в Швеция надвиши 21 500, а в Дания - 9300   Херо Мустафа: Българското държавно управление се оправя необикновено в битката с ковид Херо Мустафа: Българското държавно управление се оправя необикновено в битката с ковид  14 нови случая на COVID-19 у нас, има и двама умряли 14 нови случая на COVID-19 у нас, има и двама умряли
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР