Съдийската колегия на ВСС избра с 9 гласа Алексей Трифонов

...
Съдийската колегия на ВСС избра с 9 гласа Алексей Трифонов
Коментари Харесай

Софийският градски съд има нов председател

Съдийската колегия на ВСС избра с 9 гласа Алексей Трифонов за председател на СГС. Опонентът му Евгени Георгиев бе подкрепен от 4-ма членове на ВСС.

Пред съдебните кадровици Трифонов, който досега беше съдия от Софийския апелативен съд, изложи пръв визията си за това как би ръководил СГС. Той каза, че сред основните проблеми са натовареността на магистратите и битовите условия, тесните кабинети и недостатъчното пространство за съдиите. В същото време това е един от най-големите и натоварени съдилища в България. Трифонов посочи, че би поискал от ВСС увеличаване на щата за съдии, но не очаква да срещне подкрепа. Освен това посочи, че магистратите, забавили дела, не трябва да бъдат наказвани дисциплинарно с лека ръка, а да се потърсят причините за забавянето. Трифонов смята, че би трябвало да се помогне на магистратите да изпишат делата си в законовите срокове, но не и да се притискат до стената с наказания, тъй като това може да ги демотивира.

Според Трифонов при атаки и скандали, свързани със СГС, ръководството трябва да излезе с балансиран отговор и да не се поддава на емоции. За заместниците си той каза, че би искал да работи с балансирани хора с административен опит. В момента председателят на СГС има 6 заместници при 4 отделения. Трифонов обясни, че би могъл да работи и с по-малко заместници, ако се наложи и ако има възможност тези бройки да бъдат трансформирани в такива за редови съдии. Той отговори и на въпроси, свързани с участието му в ЦИК, както и с работата си като зам.-правосъден министър в служебното правителство на Огнян Герджиков.

„ Моето участие в служебното правителство беше чисто експертно като зам.-министър. А за дейността ми като член на ЦИК, не се чувствам въобще политически обвързан. Много съдии са били членове на ЦИК и те бяха гарант за спазване на законността. Това беше преди 8 години. Няма никакво задкулисие, не съм обикалял по партийни централи, преди да се кандидатирам за председател на СГС “.

Алексей Трифонов е завършил Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. Има над 20 години съдийски стаж.

Най-напред е работил 1 година като следовател, а от 1999 г. е съдия – първо в Софийския районен съд, след това постепенно в Софийския градски и Софийския апелативен съд, където е от 2009 г.

Бил член на ЦИК и зам.-министър на правосъдието в кабинета " Герджиков ". Разглеждал е знакови наказателни дела срещу бившата на Варненския административен съд Анелия Цветкова, подсъдима за подкуп, срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина и много други.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР