Строеж в София събори стената на обитаема къща. Изкопни дейности

...
Строеж в София събори стената на обитаема къща. Изкопни дейности
Коментари Харесай

Кошмарен строеж събори стена на обитаема къща в София

Строеж в София събори стената на обитаема къща. Изкопни дейности до сградата причиниха огромни щети за живеещите в нея и съседните къщи. До пострадалата къща започва мащабно строителство. Предвижда се изграждането на хотел, жилищна сграда с магазини, подземен гараж и офиси, съобщава bTV.

Стената на съседната къща липсва, няма ги и част от домакинските уреди. Покъщнината пада в ямата по време на изкопната дейност.

„ Тази авария е причинена от значителен теч на топлофикационната система на улицата”, заяви Георги Сачански, управител на фирмата инвеститор на строежа.

„ В процеса на изкопа на обекта, установихме, че подземната вода е на минус 5 метра. Въпросният теч е на дълбочина минус 2 метра, което означава, че това е повърхностна вода, която няма откъде да дойде освен от някакъв теч”, допълни той.

От „ Топлофикация” обаче не са съгласни. Те са изпратили екип, който е констатирал, че почвата на изкопа е с температура под 0 градуса. Това означава, че теч на вода е невъзможен.

От ДНСК изпратиха писмено становище. В него се посочва, че именно изкопните действия са причина за разрушаването на стената. Предстои изработването и на техническа експертиза до края на месеца.

В становището се отбеляза още, че строително-ремонтите дейности на обекта се забраняват, с изключение на мерките за незабавно обезопасяване на строежа.

Въпреки спрения строеж, бъдещите сгради и апартаменти вече се продават и в сайт на брокерска компания, собственост на инвеститора. Обявен е и краен срок за построяването ѝ.

Според Сачански е подписано споразумение за обезщетяване на собственика на къщата. Собственикът обаче казва, че не е подписвал такова споразумение.

„ Абсурд. Нямам такъв подписан договор за обезщетение. Ако има нещо подписано, то ще е фалшифицирано”, категоричен е Лъчезар Антонов. Това потвърждава и адвокатът на потърпевшия. „ Няма подписан договор или споразумение, няма уреждане на взаимоотношенията между тях”, посочи Мариана Розованова.

Още от нередностите са поставени в съседен имот платна, а в следствие на строежа се е напукала и къща. „ Тя малко се напука и ние сме взели мерки, предписани от конструктора”, обясни Сачански. Взетите мерки включват няколко подпрени дъски и метални пръти.

„ Въз основа на друг договор, който сме подписали със собственика на онази част от имота, имаме наем с човека, който е на тази част на имота”, отбеляза управителят на фирмата инвеститор на строежа.

Собственикът на съборената къща има обяснение защо. „ Те се принуждават да взимат под наем всичко, което рушат. Само няма как да вземат и улицата под наем, защото и нея я свлякоха”, подчерта той.

Все пак управителят на фирмата строител допуска, че може и да е сбъркал. „ Няма безгрешен човек, може и да съм допуснал някакви грешки”, призна той.

Лъчезар Антонов обаче е решен да търси правата си в съда. „ За мен това е криминален случай”, категоричен е той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР