Стара къща на ул. „Антим I”, за която е наследствена

...
Стара къща на ул. „Антим I”, за която е наследствена
Коментари Харесай

Стара къща за 500 бона може да убие хора в Бургас!

Стара къща на ул. „ Антим I”, за която е наследствена собственост на богатият бургаски евреин Ронит Йосеф Калужни, се руши и създава пряка опасност за минаващите по малката уличка в суперцентъра на Бургас, пише flagman.bg.

Според бургазлии мазилката на старата къщата, която по ирония на съдбата не е паметник на културата, буквално се ръси по главите на минувачите всекидневно, а по-големи парчета от фасадата нерядко се отчупват от нея и падат върху тротоара.

Къщата несъмнено е красива, но състоянието, в което се намира, е меко казано плачевно. И не само – тя е опасна в сегашния си вид. По тази малка уличка ежедневно минават хората и не един път сме ставали свидетели части от фасадата от източната страна на ъгловата постройка да падат на сантиметри от хората, вървящи долу. Пак ли трябва да взимаме мерки чак след като се случи най-лошото? “, пита бургазлия, който към момента пожела да остане анонимен, но въпреки това изпрати снимки от мястото.

Въпросната триетажна къща, която се намира на метри от морския бряг, до смъртта на богатия бургаски евреин Йосеф Барух през 2004 г., бе негова собственост. Негов наследник е Ронит Йосеф Калужни, който през лятото на 2017 г. поиска от Общинския съвет да закупи частта в имота, която Общината притежава, за по-малко от обявената такава от 173 хил.лв. Аргументът му бе, че посочената цена е твърде завишена и той може да остане без наследство защото не може да я заплати.

Към момента не е ясно чия собственост е сградата, чиято фасада се руши. Факта е обаче, че в действителност обекта е опасен за минувачите, а постройки от този тип, заслужават да бъдат запазени от историческа гледна точка, съхранявайки стария културен облик и дух на Бургас.

Имотът обаче не е паметник на културата, което го прави апетитна хапка за строителните предприемачи в града. По неофициална информация цялостната му стойност е над 500 хил. лв., а през 2017 г. имаше съмнения, че именно един от големите предприемачи в Бургас е хвърлил око на сградата и има желание да я събори и издигне кооперация на нейно място. Средната цена на кв.м. в тази част на града надхвърля 1000-1200 евро.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР