„Спейс екс“ получи зелена светлина от американските власти да изведе

...
„Спейс екс“ получи зелена светлина от американските власти да изведе
Коментари Харесай

Компанията на Илон Мъск с разрешение да изстреля колосално количество спътници около Земята

„ Спейс екс “ получи зелена светлина от американските власти да изведе в орбита около 12 000 спътника, с което да стимулира евтиния безжичен интернет през следващото десетилетие, съобщава АФП. Мрежата „ Спейс екс “ най-малко ще удвои броя на сателитите около Земята.

Досега човечеството е изпратило малко повече от 8000 обекта в космоса, според службата на ООН за космическите въпроси. Смята се, че между една четвърт и половината от тях все още са оперативни.

Федералната комисия по съобщенията на САЩ (FCC) обяви, че е упълномощила „ Спейс екс “ да пусне в експлоатация 7518 спътника в добавка към вече одобрените 4425 сателита. Все още не е стартиран нито един от спътниците.

Компанията на Илон Мъск има шест години, за да изведе половината от спътниците в орбита, и девет години, за да завърши сателитната мрежа, съгласно правилата на FCC.

„ Спейс екс “ иска повечето от спътниците да летят на ниска орбита около 335 до 346 километра. Това ще ги постави под Международната космическа станция, която обикаля на около 400 километра над Земята.

Интересът на „ Спейс екс “ към такава ниска орбита цели да се съкрати времето за комуникация между интернет потребителите на Земята и спътниците, като се ускори скоростта на сърфиране.

Но ниската орбита може да бъде трудна за поддържане от по-малките спътници, които ще имат по-кратък живот от по-големите.

FCC също така е разрешила на други компании да пускат сателити, включително Кеплер (140 сателита), Telesat (117 сателита) и LeoSat (78 сателита).
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР