Спазването на разстояние от поне един метър и носенето на

...
Спазването на разстояние от поне един метър и носенето на
Коментари Харесай

Мащабно изследване: Дистанциране и маски намаляват риска от COVID-19

Спазването на разстояние от поне един метър и носенето на маски и защитни средства за очи са най-добрите начини за предпазване от зараза с Ковид-19, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на най-мащабното по рода си изследване, публикувано в сп. " Лансет " и цитирано от БТА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8797
В анализ, обхванал 172 проучвания в 16 страни, изследователите са установили, че честото миене на ръцете и добрата хигиена също са важни, въпреки че дори комбинирани, всички тези мерки не могат да осигурят пълна защита.

Без маски в Полша, но със спазване на дистанция

Резултатите от анализа ще дадат насоки на правителствата и здравните власти, които често предлагат противоречиви препоръки за спазването на определени мерки. Това се дължи до голяма степен на ограничената информация за Ковид-19.

" Резултатите ни са първите по рода си, синтезиращи цялата директна информация за Ковид-19, ТОРС и БИРС, и към момента са най-доброто налично доказателство за оптималното приложение на всички тези широко разпространени мерки ", казва един от ръководителите на изследването, Холгер Шунеман от университета " Макмастър " в Канада.

Понастоящем се смята, че Ковид-19 най-често се предава по капков път, особено когато хората кашлят. Заразата може да проникне през устата, очите и носа, както пряко, така и чрез допир със заразени повърхности.

За анализа специалистите са извършили систематичен преглед на 172 проучвания, оценяващи мерките за социално дистанциране, носенето на маски и средства за защита на очите, с цел предотвратяването на три заболявания, причинени от коронавируси - Ковид-19, ТОРС и БИРС.

Изследователите отбелязват, че макар и изчерпателни, данните имат някои ограничения по отношение на настоящата пандемия, тъй като са основно от проучвания, посветени на ТОРС и БИРС.

Специалистите са установили, например, че физическото дистанциране от минимум един метър намалява риска от предаване на Ковид-19, както и че спазването на разстояние от два метра един от друг е още по-ефикасно. Маските и предпазните средства за очи също осигуряват защитни ползи.

Изследователите са стигнали до заключението, че еднопластовите платнени маски са по-слабо ефективни от хирургическите. Най-добра защита осигуряват маските N95.

" Хората трябва да разберат, че носенето на маска не е алтернатива на физическото дистанциране, предпазните средства за очи или базовите мерки като хигиена на ръцете ", отбелязва Дерек Чу от изследователския екип от университета " Макмастър ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8797  Нарасна базовото репродуктивно число на ковид в Русия Нарасна базовото репродуктивно число на ковид в Русия  Нова Зеландия подвига рестриктивните мерки, въведени поради ковид Нова Зеландия подвига рестриктивните мерки, въведени поради ковид  СЗО отхвърли изказванието на италиански доктор, че COVID-19 губи силата си СЗО отхвърли изказванието на италиански доктор, че COVID-19 губи силата си
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР