Социалната комисия в парламента ще обсъжда днес дали да падне

...
Социалната комисия в парламента ще обсъжда днес дали да падне
Коментари Харесай

Д-р Хасан Адемов посочи колко пари трябват, за да отпадне таванът на всички пенсии и ще се случи ли това

Социалната комисия в парламента ще обсъжда днес дали да падне таванът на пенсиите. В сутрешния блок на БНТ д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика към НС, депутат от ДПС, припомни, че в момента има действащ текст в Кодекса за социално осигуряване (КСС).

Той гласи, че таванът от началото на 2019 г. отпада за новоотпуснатите пенсии, а за пенсиите, отпуснати до края на 2018 г., от 1 юли се предвижда преизчисляване, като се използва ново съотношение - 40% от максималния осигурителен доход, който е и в тригодишната бюджетна прогноза остава 2 600 лв.

В парламента е внесена подписка за отпадане на тавана за всички пенсии, каза д-р Адемов и поясни, че за да се случи това, са необходими допълнителни 155 млн. лв. И посочи, че проблемът е, че хората, които са с ограничен размер на пенсията, се чувстват дискриминирани, усещането за липса на справедливост в тази група остава, защото са се осигурявали на максималния размер, а се оказва, че заради някакви причини извън тях от административен характер се налага ограничение на тавана.

В Социалната комисия ще бъдат обсъдени днес исканията на тези хора и е важно да проведем дискусия, за да дадем гласност на исканията им, посочи председателят ѝ. Комисията може да вземе решение, само ако има внесен законопроект, по който да се изготви становище, припомни Хасан Адемов.

Той обясни още, че до 1997 г. на практика не е съществувал регистър на осигурените лица и тъкмо затова таванът през 2019 г. трябва да отпадне, защото е ясно, че има пряка връзка между осигуряването и размера на пенсиите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР