След споразумението, постигнато в Сочи между лидерите на Москва и

...
След споразумението, постигнато в Сочи между лидерите на Москва и
Коментари Харесай

Потвърдено: Турция изпраща допълнителен брой войници в Идлиб

След споразумението, постигнато в Сочи между лидерите на Москва и Анкара – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, Турция ще разположи още войски в северозападната сирийска провинция Идлиб, съобщава вестник Hurriyet, като се позовава на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу.

„ Ще ни трябват подкрепления. Турция и Русия ще патрулират в граничните райони. Гражданите и умерените [опозиционни] сили ще останат в същите области, където са сега ", обясни първият дипломат на Анкара в рамките на пресконференция с премиера на Йордания Айман Сафади. „ Границите на Идлиб ще бъдат защитени. Статутът на Идлиб ще бъде запазен. Русия ще предприеме необходимите мерки, за да предотврати атаките срещу този регион и влизането на силите на режима ", допълни Чавушоглу.

Министърът подчерта, че турската армия ще запази 12-те си наблюдателни пункта в Идлиб, а процесът по следене на ситуацията ще бъде подпомогнат от дронове, които ще събират информация в буферна зона от 15 до 20 километра по разделителната линия между опозиционните сили и войските на режима в Дамаск. Всички радикални групировки, които се намират в тази зона, ще бъдат „ елиминирани “, увери Чавушоглу. Турският външен министър бе категоричен: ако Русия или войските на президента Башар Асад предприемат действия срещу позиционираната в района умерена опозиция, „ няма да има събеседник, който да обсъжда политическо решение за Сирия “.

На срещата в Сочи президентите на Русия и Турция постигнаха съгласие за създаването на демилитаризирана зона в Идлиб, която да разделя въоръжените опозиционни групировки и сирийските правителствени войски. Споразумението е в сила до 15 октомври, припомнят от редакцията
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР