След като Израел не успява засега да убеди Русия, че

...
След като Израел не успява засега да убеди Русия, че
Коментари Харесай

Ответен удар: В Израел вече обсъждат 5 варианта за неутрализирането на "кошмара С-300" в Сирия

След като Израел не успява засега да убеди Русия, че не е участвал в свалянето на руския военен самолет Ил-20, Москва взе решение на Сирия да бъдат доставени зенитно-ракетни комплекси С-300. Това е решение, което радикално ще промени обстановката в региона, а години наред Тел Авив се стремеше да разубеди руските власти от такава крачка.

В понеделник министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви трансферът на съвременни ракетни комплекси С-300 в Сирия. В допълнение, командните пунктове на сирийските ПВО вече ще бъдат екипирани с автоматична система, която ще позволи централно наблюдение на въздушната обстановка, ще контролира всички сирийски въздушни отбранителни сили и съоръжения и оперативно ще задава указания.

Израелските медии активно коментират това решение и отбелязват, че то ще създаде големи проблеми на въоръжените сили на страната.

Израелският " Девети канал ",отбелязва, че с предаването на С-300 на сирийските войски " след 2 седмици Израел го очаква кошмар ".

The Jerusalem Post пише, че появата на С-300 в Сирия ще ѝ позволи да модернизира ПВО си и да създаде " заплаха за израелските самолети ".

Според Haaretz доставката на С-300 няма да даде гаранции на Дамаск за абсолютна защита, но ще постави под заплаха дейността на езраелските ВВС.

В коренно променената ситуация не е изключено Израел да се опита да унищожи тези С-300. Но как точно, пише „ Взгляд “ и припомня, че в израелската блогосфера отдавна се обсъждат различни варианти за неутрализация на С-300 в случай на доставки към сирийците. Така, например, публицистът и военен историк Александър Шулман разглежда пет начина.

Първият – е комплексите С-300 да бъдат пленени по време на прехвърлянето им в Сирия и впоследствие откарани в Израел. Подобна операция е имало през 1969 година, когато израелски десантчици са заловили съветската мобилна радиолокационна станция П-12, предназначена за доставка на Египет.

Вторият е сухопътна операция за унищожаването на С-300 и обслуващия го персонал. По думите на Шулман, нещо подобен случай е имало и през 1969 година по време на войната с Египет.

Третият вариант – масирана ракетна атака по позицията на противоракетната система С-30.

Четвъртият – електронна борба: през 2007 радарите на сирийските ПВО са били временно „ ослепени “ по време на рейд на бомбардировачи Ф-15.

И накрая, петият метод е „ просто “ подривна дейност на диверсионна група.

Министерството на отбраната на Русия, както вече информира БЛИЦ, в понеделник вечер проведе още един брифинг, посветен на авиокатастрофата на руския разузнавателен самолет Ил-20 в Средиземно море , край бреговете на Сирия. Говорителят на руското военно ведомство генерал-майор Игор Конашенков представи данни от радара на противовъздушния комплекс С-400, разположен в руската въздушна база Хмеймим в Сирия. Конашенков обясни, че тези данни потвърждават вината на пилотите от Военновъздушните сили на Израел в катастрофата на руския самолет.

САЩ от своя страна реагираха веднага на плановете на Русия да достави С-300 на Сирия. Съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън заяви в понеделник, че обявеното от Русия разполагане на системи за противовъздушна отбрана С-300 в Сирия е „ голяма грешка “ и ще представлява „ сериозна ескалация “ на и без това високото напрежение в региона и призова Москва да преосмисли решението си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР