След изслушването му в парламента вчера премиерът Бойко Борисов обяви,

...
След изслушването му в парламента вчера премиерът Бойко Борисов обяви,
Коментари Харесай

Любомир Стефанов: Говорят ни за коронавируса в мъглявина с космически размери

След изслушването му в парламента вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че след края на извънредното положение противоепидемичните мерки ще останат да важат. Това ще стане възможно чрез законови промени, които да направят легитимни сегашните заповеди на здравния министър и след 13 май т.г. По тази и по други актуални политически теми Novini.bg потърси за коментар политолога Любомир Стефанов.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 6645
В България има ли яснота на къде ще тръгне след края на извънредното положение?

На този етап не останах с такова впечатление и след тазсутрешния брифинг на оперативния щаб, тъй като генерал Мутафчийски в типичен стил разказа, че се обмислят някакви мерки с хоризонт септември, октомври едва ли не ноември, но отново в типичен стил пропусна да каже за какви мерки става дума.

Просто ни се говори в някаква мъглявина с космически размери и това прави все по-силно по силно впечатление на фона на нещата, които се случват в най-тежко пострадалите страни, като Италия и Испания. Контраста, който се прави - ние тук не сме затягали нещата по време на извънредното положение, че да ги отпускаме, става все по-несъдържателен.

Шест нови заразени деца с COVID-19, трима души още са починали

Икономически, само с призиви да изберем българското ще може ли да се възстанови икономиката?

Ние като че ли ще бъдем и принудени от обстоятелствата да изберем българското, тъй като ограниченията за пътуване няма начин да не останат. Циркулира и идея за здравни паспорти в съседни държави, които са туристически дестинации - предполагам, че и ние ще изработим нещо такова. Докато се уточнят тези протоколи, много българи и по финансови причини ще предпочетат да останат в България. Тук обаче идва и много сериозен проблем - здравните и хигиенните стандарти по нашето Черноморие. От години си ги говорим тези неща и те все още не са на нивото на което ни се иска. Трябва драматично да се развием позитивно, за да успеем да подпомогнем сектора.

Ролята на опозицията - получихме ли нови отговори и яснота или само се отчита дейност?

Не мога да отрека, че се стараят, но някак си не усещам съдържателното да преобладава над пожелателното. Говори се в някакви моменти на обща нога, но това смятам, че се длржи на тяхното състояние - те са разкъсвани вътрешно от това дали да сътрудничат на властта или да се държат по-твърдо опозиционно, да се репликира всичко и да търсят алтернатива на всяка цена.Това двойствено поведение им играе в момента не добра услуга, така че БСП от това страда в момента. Както знаем, отлагането на избора на лидер, уставни промени и други неща се натрупват с все по-страшна сила като негативи.

Борисов: Нинова ми отказа да минем заедно през тази болест

Градивна ли е опозицията в този момент?

Тъжно е да го кажа, но в момента всеки един глас, който говори нещо различно от това, което управляващите и щабът споделят, е обвиняван едва ли не в подривна антипатриотична дейност.

Гласът на разума е заглушен от страха. Това е много притеснително, всяка една критика е посрещната на нож. Премиерът иска да сме му благодарни, генералът е обиден, че му задават определени въпроси, усещам едно дистанциране от всекидневните страхове, нуждите и въпросите на българските граждани.

Разбирам необходимостта на премиера и на председателя на щаба да говорят на макрониво, но държавата е съставена от отделни единици - индивиди и семейства, и е нормално всеки да е загрижен за себе си. Поради тази причина опозиционното говорене става все по-забележимо и притеснително за толериране. Може би от време на време ДПС си позволява такова, опозиционно не, но по-различно в умерени граници.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 6645  Испания регистрира 325 смъртни случая от COVID-19 за денонощието Испания регистрира 325 смъртни случая от COVID-19 за денонощието  Трети ден без нови случаи на ковид в Черна гора Трети ден без нови случаи на ковид в Черна гора  Белгия понижава броя на конференциите за епидемията Белгия понижава броя на конференциите за епидемията
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР