След дълъг и трънлив път компанията Virgin Galactic, с предмет

...
След дълъг и трънлив път компанията Virgin Galactic, с предмет
Коментари Харесай

Космическият самолет Virgin Galactic достигна космическото пространство

След дълъг и трънлив път компанията Virgin Galactic, с предмет на дейност космически туризъм, най-после успя да изпрати своя специализиран самолет в космоса. В ранното утро на 13 декември пътническият космически самолет VSS Unity използва своя ракетен двигател по-дълго от друг път и успя над пустинята Мохаве да преодолее границата от 50 мили (80 километра), считана от NASA за началото на космоса. Virgin Galactic за първи път в своята 14-годишна история пресече тази черта. Крайната цел на компанията е да даде на потребителите възможност да се почувстват астронавти и да разберат какви са особеностите на космическия полет.
Virgin Galactic се подготвя за този момент още от 2016 година, когато за първи път представи VSS Unity. Компанията направи множество тестови полети, с които постепенно постигаше все по-големи височини. Първоначално това бяха планиращи полети без двигател, след това полет на къси разстояния с използването на ракетния двигател на космическия самолет. Предишният път компанията достигна височина около 52 километра, а на сутринта на 13 декември VSS Unity достигна 82,7 километра при максимална скорост 2,9 маха – тоест, 2,9 пъти скоростта на звука. Компанията заяви, че с лекота може да постигне повече. За поставянето на този рекорд. двигателят на самолета бе оставен да работи в продължение на 90 секунди, но това време може да бъде увеличено.
Тези обширни изпитания имат за цел да потвърдят, че VSS Unity е безопасен за обикновените пасажери. Целта на Virgin Galactic е използването на космическия самолет за транспортиране на пасажерите в космоса, където могат да останат за няколко минути в безтегловност. За разлика от другите космически кораби, изстрелвани с ракети от земята, пътят на VSS Unity до космоса е уникален. Той се транспортира на височина 14 километра от големия самолет с две кабини WhiteKnightTwo. След това VSS Unity се разкача от него и включва своя двигател, за да достигне максимална височина. След изключването на ракетния двигател пасажерите остават в продължение на няколко минути в състояние на безтегловност, след което двигателят отново се задейства и космическият самолет каца на обикновена самолетна писта.
Компанията сподели, че вече е продала всички билети за първия полет при цена $250 000 единия. Много знаменитости, включително Аштън Къчър и Том Ханкс казват, че имат билети за първия полет. Но клиентите на Virgin Galactic отдавна чакат този полет.
Основателят на компанията Ричард Брансън първоначално твърдеше, че те ще бъдат в космоса през 2009 година с помощта на първия космически самолет VSS Enterprise. Уви, това транспортно средство така и не се издигна толкова високо. Той достигна 22 километра, което дори по-ниско от височината на която летят някои изтребители. А през 2014 година VSS Enterprise се разруши при опит за използване на ракетния двигател, при което загина единият от пилотите.
С този полет компанията най-после изпълни своето обещание за достигане на космоса. Само че има разногласия, дали височината от 50 километра може да се счита за граница на космоса. Международната федерация по астронавтика (FAI) например, счита че космосът започва от височина 100 километра.
Но за всички, които считат, че последният тест наистина е бил космически полет, това е нова ера в усвояването на космическото пространство. За последен от американска земя човек е изпращан в космоса през 2011 година, при един от полетите на совалката. Оттогава астронавтите на NASA достигат космическото пространство с помощта на руските ракети Союз, изстрелвани от космодрума в Казахстан. Няма и нито един подобен полет с изцяло американски екипаж. Но ето че двата пилота на (FAI) – Mark “Forger” Stucky и C.J. Sturckow преминаха и се се завърнаха от тази магическа черта. Но има още много за вършене – те не излязоха в орбита около Земята, понеже VSS Unity е суборбитално транспортно средство.
По време на този полет на борда бяха взети четири тестови полезни товара на NASA. Космическата агенция избра Virgin Galactic за провеждане на научни изследвания. Товарите бяха разпределени по такъв начин, че да имитират наличието на пътници на борда на самолета.
Плетът в космоса е дългогодишната мечта и цел на Virgin Galactic. Но компанията възнамерява да направи още изпитания, преди да осъществи първия пасажерски рейс в космоса. Ще бъде увеличен броя полети с подсиления ракетен двигател. След това ще започнат тестовете за качване, настаняване и слизане на пътниците. Накрая ще започнат комерсиалните полети, които ще се осъществят от Ню Мексико, САЩ.
Не се знае кога точно ще приключат всички тестове, но първата фаза следва плановете на Брансън.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР