Ситуацията никак не е добра. Има три етапа на развитие

...
Ситуацията никак не е добра. Има три етапа на развитие
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: Засега няма яко да мрем, въпросът е да тръгнем надолу

Ситуацията никак не е добра. Има три етапа на развитие на тази пандемия – регулярен, хаотичен и турболентен. Дълго време имахме по 50-80 случая. След като мерките спряха да се спазват, влязохме в хаотичния етап – възникват по-големи клъстери. Хаосът може да го контролираме, но влезем ли в турболентен, ще стане неприятно. Може да се стигне до проблеми в здравната система. Това заяви проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 9807
В предаването " Панорама " по БНТ той каза, че за такова дифузно разпространение може да се говори за такова в София. И обясни, че това е като да има мрежа от връзки между хората и един от тях да е заразен и да заразява другите. Важно е да се спре това разпространение навреме, за да няма вълна.

На въпрос кой е виновен за увеличението на случаите в последните седмици, проф. Витанов каза - сами сме си виновни. И пак напомни, че е имало неспазване на мерките. Специалистът обасни, че той е човекът, който представя ситуацията, а хора над него добавят какво следва.

" Аз казвам " риск ", началниците добавят „ поносим “. Аз казвам " риск ", те казват " непоносим ". Така че това, което аз мога да кажа, е – има риск, какво ще стане оттук нататък, тези над мен ще кажат ", отбеляза проф. Витанов.

Направи коментар и към тези, които не вярват за втората вълна от коронавируса. По думите му у нас болнични легла има, но квалифицирани специалисти няма.

Проф. Иво Петров: Трябва да спрем да се страхуваме от COVID-19 и да свикнем да живеем с него

За мерките направи лаконичен коментар: Погледнете Гърция - те спазваха мерките както трябва и е пълно с туристи. Според проф. Витанов първо българите са си позволили пътувания по Великден и после в началото на юни.

На въпрос на водещия " А ние яко ли ще измрем "? (по думите на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, бел. ред.), проф. Витанов каза:

" Всичко зависи от нас. Засега няма яко да умрем, въпросът е да тръгнем надолу ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 9807  Спецоперация в Кюстендил поради нараствания брой на инфектирани с COVID-19 Спецоперация в Кюстендил поради нараствания брой на инфектирани с COVID-19  30 души са умряли от COVID-19 в Италия за 24 часа 30 души са умряли от COVID-19 в Италия за 24 часа  СЗО: Над $30 милиарда са нужни за проби и ваксини за Covid-19 СЗО: Над $30 милиарда са нужни за проби и ваксини за Covid-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР