Световните пазари на акции се намират под натиск от продажби

...
Световните пазари на акции се намират под натиск от продажби
Коментари Харесай

Напрежение на световните борси заради страхове от втора коронавирусна вълна

Световните пазари на акции се намират под натиск от продажби в началото на новата седмица поради подновени притеснения за втора вълна от коронавирусна инфекция.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 9331
Повод за тези страхове дават информации за увеличаване на броя на заразените през уикенда в редица американски щати включително в Аризона, Калифорния, Флорида и Тексас, след като през последните седмици започнаха да отпадат карантинните мерки и да се рестартира икономическата активност както в САЩ, така и по целия свят, съобщава БНР.

Спад на фондовите борси, след като Тръмп заплаши Китай с нови мита заради COVID-19

Негативно отражение даде и новината за ново огнище на коронавирус в китайската столица Пекин, както и представените по-рано през деня данни от Китай за месец май, показващи, че втората по сила световна икономика се възстановява сравнително бавно от коронавирусната криза.

В началото на европейската търговия борсите на стария континент отвориха с доста солидни загуби от близо 3%, преди обаче спадът постепенно да се ограничи и в ранния следобед повечето основни фондови индекси се понижават с около 1%. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,75% след спад с 2,5% при старта на търговията и след като през миналата седмица той се понижи с 5,7 на сто. Загубите идват в деня, в който Великобритания позволи на несъществени търговци на дребно да възобновят своите операции, а държавите от ЕС отвориха отново своите граници. Немският индекс DAX 30 се понижава с 1,06%, френският CAC 40 - с 0,97%, а британският FTSE100 - с 1,08%, следвайки доста доста слабото представяне на азиатските пазари на акции. Японският индекс Nikkei приключи търговията в понеделник със загуба от 3,47%, южнокорейският Kospi се срина с 4,75%, австралийският ASX 200 - с 2,18%, китайският Shanghai Composite - с 1,01% и индексът Hang Seng - с 2,15%. И тук причина за негативното представяне е увеличаването на проблемите с Covid-19 в Латинска Америка и части от Азия, появата на рискове за " втора коронавирусна вълна " в някои части от САЩ, Южна Корея и Китай и така наречените " клъстерни " случаи на заразени в Япония.

Заболяването продължава да се разпространява в страни, които съставляват около 60% от световния БВП, отбелязва Робърт Карнел, регионален ръководител на анализаторите на банката ING за Азиатско-тихоокеанския регион. По-солиден спад бележат основните американски фондови фючърси преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с над 600 пункта (спад с 2,4%), тези на широкия индекс S&P500 - с 2%, а на технологичния индекс Nasdaq100 - с 1,55%.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 9331  10 нови квартала в Пекин под карантина 10 нови квартала в Пекин под карантина  Първи случай на COVID-19 в Черна гора от 5 май Първи случай на COVID-19 в Черна гора от 5 май  Ето къде може да ревизирате изискванията за пътешестване в Европа Ето къде може да ревизирате изискванията за пътешестване в Европа
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР