Световната здравна организация (СЗО) обяви инициатива за споделяне на патенти

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви инициатива за споделяне на патенти
Коментари Харесай

СЗО предлага споделяне на патенти за ваксини за COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) обяви инициатива за споделяне на патенти за бъдещи ваксини срещу COVID-19, но фармацевтичната индустрия даде да се разбере, че не е заинтересована от подобна схема, предаде ДПА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8701
" Науката ни предлага решения, но за да направим така, че те да работят за всички, имаме нужда от солидарност ", каза вчера от Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, като подчерта, че споделянето на патентите ще бъде доброволно.

Инициативата на СЗО спечели подкрепа от 36 страни, сред които Бразилия, Южна Африка, Пакистан, Малайзия, Индонезия, Белгия, Нидерландия и Норвегия.

Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации не се съгласи с някои условия от плана на СЗО, " тъй като те предполагат, че правата върху интелектуална собственост, които не са отстъпени или дадeни глобално, са потенциални пречки ".

СЗО: Европа не бива да орязва разходите за здравеопазване

Лидерите на фармацевтичната индустрия също така предупредиха да не се споделят патенти. " Ако не се защитава интелектуалната собственост, тогава по същество никой няма стимул за новаторство ", заяви главният изпълнителен директор на компанията " АстраЗенека " Паскал Сорио.

" В този момент това е абсурдно и в този момент това е опасно ", каза главният изпълнителен директор на компанията " Пфайзер " Алберт Бурла, изтъквайки, че неговата индустрия поема рискове за милиарди долари за разработване на ваксини, които може да проработят, но може и да не проработят.

Фармацевтичните лидери обаче се съгласиха със СЗО, че бъдещите ваксини срещу COVID-19 трябва да бъдат предлагани на достъпни цени, за да бъдат защитени хората в бедните и богатите страни.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8701  За пръв път! Ню Йорк се готви за намаляване на карантинните ограничения За пръв път! Ню Йорк се готви за намаляване на карантинните ограничения  Бразилия в топ 5 в света по брой смъртни случаи от ковид Бразилия в топ 5 в света по брой смъртни случаи от ковид  Девети следващ ден под 100 смъртни случая от ковид във Франция Девети следващ ден под 100 смъртни случая от ковид във Франция
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР