Руското външно министерство обвини днес вестниците Файненшъл таймс и Ню

...
Руското външно министерство обвини днес вестниците Файненшъл таймс и Ню
Коментари Харесай

Русия отрече информациите, че занижава реалния брой починали от COVID-19

Руското външно министерство обвини днес вестниците " Файненшъл таймс " и " Ню Йорк таймс " в " разпространение на дезинформация ", след като те публикуваха репортажи от Москва, в които се предполага, че смъртните случаи от коронавируса в Русия може би са много повече, отколкото официално се съобщава, предаде Асошиейтед прес.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 7967
Говорителката на външното министерство Мария Захарова каза, че ще бъдат изпратени писма до главните редактори на двете издания с искане въпросните публикации да бъдат оттеглени.

Двете статии са базирани на скока на общия брой на смъртни случаи, съобщен от официални руски източници. В Москва са регистрирани 1800 повече починали през април т.г., отколкото е средномесечният брой. " Файненшъл таймс " посочва също и за подобно увеличение на общата смъртност в Санкт Петербург, за което съобщават местните власти, и стига до извода, че броят на реално починалите от коронавируса в Русия може да е със 70 на сто по-висок, отколкото официално се съобщава, предада БТА.

За пръв път от 2 май новите болни в Русия са под 10 000

Руските здравни власти твърдят, че относително малкият брой смъртни случаи от COVID-19 в страната се обяснява с рано въведената забрана за пътувания от Китай по-рано тази година, с ранното въвеждане на ограничения, и с проследяването на контактите на заразените. Броят на тестовете бе значително увеличен през последните седмици, което позволява бързо да бъдат откривани гнезда на инфекцията и да се предотвратява развитието на животозастрашаващи усложнения при пациентите, твърдят здравни служители.

,,Руското външно министерство е сезирало също Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, ЮНЕСКО и ООН, обръщайки внимание, че статиите в двете издания са " примери за инфодемия ", и е призовало генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да се запознае със случая``, каза Захарова.

След изявлението от външното министерство руският депутат Василий Пискарьов поиска да бъде отнета акредитацията на репортерите на двата вестника, което автоматично би означавало забрана те да работят в страната. Захарова предупреди, че мерките срещу двете медийни организации " ще зависят от това дали публикациите им ще бъдат оттеглени ".

" Ню Йорк таймс " заяви днес, че няма да оттегля своята статия и че изнесените в нея факти са коректни, тъй като се базират на данни, публикувани от руска официална институция. От " Файненшъл таймс " досега няма отговор на искане на АП за коментар.

Здравният отдел на московското кметство вчера отхвърли обвиненията за занижаване на смъртните случаи от коронавируса. Оттам излязоха с изявление, че се правят аутопсии на 100 процента от предполагаемо починалите от COVID-19.

,,Ето защо диагнозите от аутопсиите в Москва и причините за смъртта в крайна сметка са изключително точни, а данните за смъртността са абсолютно прозрачни ", се казва в изявлението. Над 60 процента от смъртните случаи на хора с коронавирус в Москва са свързани с други причини, като сърдечно-съдови инциденти, рак в терминален стадий, системни състояния, включващи отказ на органи и други фатални заболявания, се посочва в изявлението.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 7967  Какво е да се заразиш с ковид? Вижте описа от първо лице на Симона, която се излекува от COVID-19! Какво е да се заразиш с ковид? Вижте описа от първо лице на Симона, която се излекува от COVID-19!  Папа Франциск и мюсюлмански водач приканиха за молитва за завършек на пандемията Папа Франциск и мюсюлмански водач приканиха за молитва за завършек на пандемията  Проф. Асен Балтов: Няма 100% отбрана от COVID-19

Проф. Асен Балтов: Няма 100% отбрана от COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР