Руската федерация, чрез посланика си у нас, е поискала да

...
Руската федерация, чрез посланика си у нас, е поискала да
Коментари Харесай

Русия е имала териториални претенции към Паметника на Съветската армия в София

Руската федерация, чрез посланика си у нас, е поискала да финансира ремонт на Паметника на Съветската армия, а в замяна паметникът да ѝ бъде прехвърлен за безвъзмездно ползване заедно с прилежащия парцел. Тоест практически да получи половината Княжевска градина в центъра на София без пари.

Това става ясно от официален отговор на столичния район " Средец " след изискване на информацията по реда на Закона за достъп до обществена информация от страна на адв. Петър Славов и Мартин Димитров.

" Предишният областен управител от джипковото управление направо е подготвял прехвърляне на собственост върху имот - вписване в кадастъра, комуникация със съответните министерства и взаимодействие с ДАГ на Столична община и пр. В заключение е предложил да се уважи искането и " да се предостави безсрочното и безвъзмездно право на ползване на Руската федерация "! Питаме: Защо предишната власт е премълчала за това скандално искане на Москва и е държала българските граждани в неведение за тези практически териториални претенции и кога най-после този монумент ще бъде изпратен в музея, където му е мястото?! ", посочва адв. Петър Славов във своя Фейсбук публикация.

" Това се случва началото на 2021 г. и властите от ГЕРБ укриват тези факти от българското общество . Дори тогавашния областен управител на София пише " В заключение ще си позволя да изразя становището си, че предложението на Посланика на Руската федерация за поемане на разходите за обновяването и поддръжката на ПСА в София за сметка на Руската федерация е в интерес на Българската държава и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт... От тази гледна точка, реципрочно би било от страна на Българската държава да предостави безсрочното и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия в гр. София на Руската федерация ", написа Мартин Димитров във Фейсбук.

Припомняме, че преди дни - на 1 октомври, стана ясно, че Oблacтнaтa aдминиcтрaция на София e зaдвижилa прoцeдурa зa пoлучaвaнe нa 390 хиляди лева oт държaвния бюджeт, зa дa рeмoнтирa Паметника на Съветската армия. Това съобщи кмeтът нa район " Cрeдeц " Трaйчo Трaйкoв. Процедурата е задвижена в мандата на новия областен управител Митко Михайлов, който беше назначен на 26 май 2021 година. Преди това областен управител беше Николай Пехливанов. Именно той е и човекът, изразил посочената по-горе позиция.

ФАКТИ разполага и с пълния отговор на район " Средец " след искане на информация по Закона за достъп до обществена информация с номер РСЦ21-ЕВ00-295/4.10.2021г. Публикуваме отговора в следващите снимки:
`Русия

Публикуваме и писмото, в което бившият областен управител на София Николай Пехливанов изразява писмено позицията, че би било реципрочно България да предостави безсрочното и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия на Руската федерация, ако тя го ремонтира:
`Русия

`Русия

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР