Референдумът в Румъния се провали. Едва 20,4% от избирателите отидоха

...
Референдумът в Румъния се провали. Едва 20,4% от избирателите отидоха
Коментари Харесай

Гейове и лесбийки ликуват, евродепутати приветстваха провала на рефурендума в Румъния за еднополовите бракове,

Референдумът в Румъния се провали. Едва 20,4% от избирателите отидоха до урните, за да гласуват дали в Конституцията на страната да бъде записано, че семейството е брак между мъж и жена.

Референдумът в Румъния за забрана на еднополовите бракове не успя поради ниска активност, пише британският вестник The Independent, цитиран от Фокус. Двудневният вот имаше за цел да промени конституцията, за да определи брака стриктно като съюз между мъж и жена.

Религиозно консервативната Румъния, която декриминализира хомосексуализма през 2001 г. десетилетия след съседните страни, забранява брака и гражданското партньорство за двойки от един и същи пол.

Данните от националното избирателно бюро показаха, че избирателната активност е била 20,4%, когато избирателните секции са затворени, под 30%, необходими за валидност на референдума. Групата на гражданското общество " Коалиция за семейството " осигури 3 милиона подписа, за да предизвика гласуването, целящо да попречи на гей двойките да спечелят правото да се женят в бъдеще. Коалицията получи подкрепа от православната църква и други религии, както и от всички парламентарни партии.

" Румънците отказаха да бъдат разделяни и да се мразят по между си, това е победа за румънската демокрация и освен това румънците отхвърлиха участието на православната църква в светските дела на държавата ", каза Влад Виски от група за права на ЛГБТ.

" Ние вярваме, че политиците трябва да легализират граждански партньорства за двойки от един и същи пол ", каза той на парти, за да отпразнува резултата. Групата насърчи хората да бойкотират гласуването с подкрепата на няколко компании и популярни музиканти и художници. Библиотечната верига дори предложила отстъпка за книги през уикенда за онези, които искаха да останат и да четат, вместо да гласуват.

Евродепутати приветстваха провала на референдума в Румъния. Председателят на Социалдемократическата фракция в Европейския парламент Удо Булман заяви, че водещите членове на законодателния и представителен орган на Европейския съюз приветстват липсата на необходимата подкрепа за референдума относно определянето на концепцията за семейството в румънската конституция сред гражданите на страната. Изявлението на Булман бе публикувано на уебсайта на фракцията в неделя.

" Този резултат показва, че преобладаващото мнозинство от румънското население не се интересува от дискриминацията на двойките от еднакъв пол в страната. Предложеното изменение на конституцията ще бъде ясна стъпка назад за правата на ЛГБТ общността и ние сме доволни, че тази непоносима идея за дефиниране на концепцията за семейството не получи подкрепата на румънски граждани. Най-важното нещо в брака е онзи, когото обичате, а не пола му ", заяви председателят на социалдемократите в изявление.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР