Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над

...
Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над
Коментари Харесай

Откриват „Бронзовата къща” в центъра на София

Работата по „ Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през тази година. То е символ на приятелството и връзките между двете страни.
„ Бронзовата къща” е дело на австрийско българския художник Пламен Деянофф, който живее във Виена. Къщата е с основи 5.4 м х 5.4 м и висока 11 м. Състои се от изляти бронзови елементи, в които може да се влиза. Постройката може да бъде използвана за различни събития и адаптирана към съответния формат на всяко събитие. Бронзовата къща е замислена като " отворена къща ", която е достъпна за всички и не ограничава достъпа за никого.
За инсталацията в София скулптурата наподобява Хрельовата кула в Рилския манастир - един много ценен паметник от средновековната българска история. Тя е разположена на площад Княз Александър I, срещу бившия Царски дворец. Площадът географски е разположен в центъра на София в непосредствена близост до Президентството и бившия Партиен дом. До разрушаването му през 1999 г. на това място се намираше мавзолеят на комунистическия вожд Георги Димитров (създаден по подобие на Мавзолея на Ленин в Москва). Площадът има уникална роля в съвременната българска история и многократно се използва за художествени интервенции и проекти. По времето на комунизма е бил център за пропаганда в София.
Изграждането на скулптурата е най-големият двустранен австрийско-български културен проект за последните десетилетия, като разходите за изграждането в София възлизат на около 300 000 EUR, предоставени от спонсорите и австрийската страна, както и укрепването на фундамента от Столична община.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР