- Проф. Копилов, ако аз не влизам в групата с

...
- Проф. Копилов, ако аз не влизам в групата с
Коментари Харесай

Проф. Филип Копилов разкри кои лекарства понижават два пъти риска от инфаркт

- Проф. Копилов, ако аз не влизам в групата с висок или дори среден риск, това означава ли, че може без ограничения да ям продукти с животински мазнини - краве масло, мазно месо и т.н.?
- Това е сложен въпрос. Когато започваме да наблягаме на продукти, богати на животински мазнини, то при съвременния заседнал начин във всички случаи ще си докарате наднормено тегло и дори затлъстяване. Това значи, че вече имате минимум един рисков фактор и от " по-благополучната” група преминавате в по-малко благополучната, т.е. с по-висок риск.

- А това, че холестероловите плаки в кръвоносните съдове са вредни и опасни е неоспоримо, нали? Или и в това отношение има съмнения?
- При човек още в подрастваща възраст започва да се уврежда вътрешното покритие на съдовете. И атеросклеротични плаки се развиват с възрастта при повечето хора - знаете какво представляват тези плаки - струпване на холестеролови отлагания на местата на увреждане на съдовете. Проблемът обаче е в това, че плаките не са еднакви. Те могат да бъдат два вида: стабилни и нестабилни. И сериозно предизвикателство в кардиологията сега е специалистите да се научат да определят и да измерват именно нестабилните плаки.

В останалата част от интервюто с проф. Копилов на Zdrave.to разберете кои лекарства понижават два пъти риска от инфаркт!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР