При нападение на военен парад в югозападния ирански град Ахваз

...
При нападение на военен парад в югозападния ирански град Ахваз
Коментари Харесай

Кървав атентат на военен парад в Иран, десетки жертви и ранени

При нападение на военен парад в югозападния ирански град Ахваз са убити 24-ма и ранени 53-ма души, съобщи иранската информационна агенция ИСНА.

Иранската държавна агенция се позовава на " добре осведомени източници ", без да ги назовава. Според нея въоръжените нападатели били облечени в униформи на Гвардейците на Ислямската революция и се целели във военните и полицейски командири, които наблюдавали парада от един подиум.
По данни на други местни медии при атаката са били убити най-малко осем членове на елитните Гвардейци на революцията и ранени 20. За момента никоя групировка не е поела отговорност за нападението.
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обвини за атаката страните в района и техните " американски господари ".
Нападателите открили масиран огън по маршируващите Гвардейци, по зрителите и правителствените представители на близката трибуна.
Според Зариф сред жертвите има деца и журналисти.

Терористичната групировка „ Ал Ахвазия “ пое отговорността за терористичната атака по време на военен парад в югозападния ирански град Ахваз.

„ Атаката срещу военни парад в Ахваз беше отговор за репресиите срещу ахвазките араби. Нямаме друг избор освен да се съпротивляваме. Групата „ Ал Ахвазия “ осъществи днешната атака срещу Корпуса на стражите на ислямската революция “ (КСИР) и Върожените сили на Иран “, съобщи говорител на екстемистите в интервю пред иранска телевизия.

Той е подчертал, че операциите на терористичната групировка „ Ал Ахвазия “ са насочени само срещу КСИР и се провеждат на места, където няма цивилни, а, уточнява ISNA, сред пострадалите в съботния атентат има и жени и деца. Говорителят е настоял също, че основната цел на нападението е да бъде даден знак на иранските власти.

Терористичната групировка „ Ислямска държава “ също пое отговорността за терористичния акт в югозападен Иран в събота, съобщи новинарската агенция на джихадистите Amaq, предава Reuters. Съгласно информацията на Amaq, бойци на джихадистката групировка са провели атаката в Ахваз, но към твърдението не се прилагат доказателства.

В същото време президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнованията си на своя ирански колега Хасан Роухани във връзка с терористичния акт и потвърди готовността да увеличи взаимодействието с Иран в борбата с тероризма. Текстът на телеграмата на руския лидер бе публикуван в събота на уебсайта на Кремъл.

„ Уважаеми господин президент, приемете дълбоките ми съболезнования във връзка с трагичните последствия от нападението на терористите в град Ахваз. Случилото се за пореден път напомня за необходимостта да се води безкомпромисна борба с тероризма във всичките му проявления. Бих искал да потвърдя готовността си за бъдещо разширяване на взаимодействието с иранските партньори в борбата с това зло “, се казва в телеграмата. Освен това руският президент заяви, че съчувства на роднините и близките на загиналите и пожела скорошно възстановяване на ранените.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР