През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще бъде

...
През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще бъде
Коментари Харесай

Синоптик от НИМХ разкри кога тази седмица ще падне първият сняг

През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. Това съобщи Христо Христов, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

В Северна България и източните райони ще има превалявания от слаб дъжд, в Предбалкана и Североизточна България - от дъжд и сняг. Позначителни разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България и Горнотракийската низина. Със слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток в страната ще продължи да прониква по-студен въздух. Минимални температури между 0° и 5°, максимални, в повечето райони, между 5° и 10°, в Североизточна България по-ниски.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, на места със слаби валежи от дъжд. Ще духа умерен северсевероизточен вятър. Максималните температури ще са между 6° и 8°. Температурата на морската вода е 15°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще има значителна облачност и на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра 2°-3°, на 2000 метра – около минус 5°. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за ноември, като през деня още малко ще се повиши.

В събота ще преобладава облачно време. На отделни места в Северна и Източна България ще превали слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в източните райони и временно силен североизточен вятър и застудяването ще продължи. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, максимални – между 2° и 7°.

В неделя след временно спиране на валежите и разкъсване на облачността, по-късно след обяд от юг ще започнат валежи: в Горнотракийската низина от дъжд, в планините и планинските райони от сняг. През нощта срещу понеделник и в понеделник, под влияние на средиземноморски циклон, който ще преминава южно от страната ни, ще се създаде валежна обстановка.

В по-голямата част от страната ще превалява сняг, само в Югоизточна България и по Черноморието – дъжд. След изтеглянето на циклона на североизток, вятърът ще се ориентира от северозапад – ще е умерен и временно силен. Температурите ще са без съществен дневен ход – предимно междуминус 1° и 4°, в Югоизточна България и по Черноморието до 7°-10°.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР