През седмицата стана ясно, че държавата ще компенсира служителите на

...
През седмицата стана ясно, че държавата ще компенсира служителите на
Коментари Харесай

Велев: Налице е спад от -8.5% на БВП. Такъв не сме имали през това столети

През седмицата стана ясно, че държавата ще компенсира служителите на затворени обекти с 24 лева на ден. Адекватна и навременна ли е мярката, кой и как ще може да се възползва от нея - темата коментира пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„ Видяхме какво се случи през второто тримесечие, в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от -8.5% на брутния вътрешен продукт. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив”, коментира за " Събуди се " Велев.

Председателят на АИКБ посочи, че икономиката е започнала да се възстановява през третото тримесечие на годината и спадът е достигнал 5%.

„ Очакваше се четвъртото тримесечие да продължи пътят на възстановяване. Грешка ще е, ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага, а не както след първата вълна - още не са компенсирани бизнесите. От обявените 1 млрд. лева са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, за малките мярката все още не е стартирала. Парите ще бъдат отклонени и изобщо няма да стартира. За средните предприятия - не е започнало компенсиране на загубите от април и май”, заяви още той.

Велев коментира и анонсираната от вицепремиера Томислав Дончев мярка за затварящите бизнеси.

„ От това, което чуваме, там ще се допуснат три грешки. Всички работодателски организации настояваме да не стартира такава мярка, без да бъде обсъдена. Една от тези грешки ще е от къде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани средства за малките предприятия и да се дадат на други. Източникът не трябва да е програма „ Конкурентоспособност”, а бюджетът, защото пари има. В затворените бизнеси хората ще получават 50% от доходите си, а бюджетната сфера - 140%. Къде е справедливостта? Втората грешка е кой ще администрира тези плащания. А третата - на кого по колко”, допълни той.

Относно най-новата мярка „ Запази ме”, насочена към служителите, работещи във временно затворени предприятия, Велев обясни, че 24 лева ще получат хората на трудов договор, а тези на непълно работно време - 12 лева. Кандидатстването ще започне от понеделник.

„ Това за нас е крайно недостатъчно. АИКБ, заедно с КНСБ, внесе законопроект за това как да изглежда компенсацията за принудителния престой не по вина на работодателя. В европейските страни доходът се компенсира между 60 и 90%. Ние сме предложили 80%, без да се очаква да се заплаща до 100%. Възможно е, защото парите ги има”, добави председателят на АИКБ.

Велев е на мнение, че трябва да се компенсират и предприятията. Според него запазването само на хората не е достатъчно.

„ ЕК позволи да се компенсират до 90% от разходите на малките и микропредприятията”, заяви той.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 15915  Ректорът на МУ: По-строгите ограничения избавят, до момента в който няма ваксина Ректорът на МУ: По-строгите ограничения избавят, до момента в който няма ваксина  Нови 14 611 доказани случаи на ковид в Германия Нови 14 611 доказани случаи на ковид в Германия  Родители упорстват за онлайн образование до края на първия период Родители упорстват за онлайн образование до края на първия период
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР